Gljive
Ovi divni klobučari su bitan sastojak mnogih omiljenih jela. Ipak, nije svaka vrsta jestiva. Dapače. Neke od otrovnih gljiva kod nas su Muhara, Ludara, Panterovka, Zelena Pupavka, i nikako ne mojte eksperimentirati, bolje skuhajte hrenovke.

Bobice
Istraživanja su dokazala da neke bobice - poput jagoda, borovnice i malina – pomažu da duže živimo. Međutim, postoje bobice koje imaju sasvim drugi plan s našim organizmom.

Tisa - crnogorična vrsta, zbog brza rasta i prekrasnih tamnozelenih iglica cijenjeno je parkovno drvo koje vrlo dobro uspijeva u gradskim uvjetima. U osušenim sjemenkama tise ima blizu 1%, a u listovima i do 1,7% otrovnog alkaloida taksina koji djeluje smrtonosno. Neotrovan je jedino arilus, vanjski dio crvene bobice. Pa ako vam se guli... Ne!

Kalina - Listopadni grm koji naraste do 5 metara visine, a može se naći u šumama i šikarama, ali i u vrtovima i parkovima. Bobice počinju sazrijevati krajem ljeta, a često na granama i prezimljavaju. Plodovi su gotovo crne boje, gorkog okusa i - otrovne.



Riba Fugu
Bodljikava riba Diodon holocnotus, popularna pod imenom „fugu“ pravi je specijalitet u kulinarstvu, ali i smrtonosna ukoliko se nestručno pripremi. Ova halucinogena riba sadrži najviše tetrodoksina u organima, pogotovo u jetri, jajnicima i koži. Ovaj otrov prvo dovodi do mišićne, a zatim i do potpune paralize, što dovodi do toga da je žrtva svjesna, ali ne može govoriti, zatim disati, i sve završava smrću. A tak je slatka...



Lišće rabarbare
List rabarbare sadrži znatne količine oksalne kiseline koja je toksična. Iako bi trebalo pojesti veću količinu lišća za znatnije posljedice po organizam, općenito je mišljenje da je lišće rabarbare otrovno i ne treba ga konzumirati. Za ljudsku prehranu koriste se isključivo stabljike. Osobe kojima je dijagnosticiran artritis, reumatizam ili giht, trebaju izbjegavati konzumaciju većih količina rabarbare.

Ostriga
Ako ste jedan od onih koji su alergični na školjke, biti ćete vrlo brzo nakon konzumacije upoznati sa simptomima: osip, svrbež, oticanje, otežano disanje i bol u želucu... Ipak, postoje i teža alergijske reakcije - anafilaksija, koja spriječava disanje i može biti opasna po život .

Kikiriki
Kikiriki je čest sastojak u glavnim jelima i desertima, ali i on može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. I kod ove je namirnice najteži oblik anafilaksija koja može dovesti do teških suženja dišnih puteva, šoka, gubitka svijesti i konačno - smrti.

Sjemenke Jabuka i koštuničavog voća
Jabuke i koštuničavo voće - trešnje, šljive, kruške, breskve i marelice, izvrsna su slastica, ali što dalje od njihovih sjemenki! Sjemenke sadrže amigdalin, spoj koji proizvodi cijanid. Iako ljudi mogu probaviti male doze cijanida, veće doze mogu dovesti do vrtoglavice i povraćanja.

Sirovo meso
Sirovo crveno meso, perad, plodovi mora i jaja mogu sadržavati bakterije salmonele, koje mogu uzrokovati gastroenteritis. Trovanje salmonelom samo po sebi nije opasno po život, no može dovesti do ozbiljnih komplikacija koje su opasne po život kod osoba sa slabijim imunitetom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju