Sportska je karijera prerano završila zbog ozljede koljena, pa se upisao na studij hotelijerstva. Nakon završetka Ramsay bio je „šegrt“ velikanima poput Marc Pierre Whitea, Alberta Rouxa u hotelu Le Gavroche, kao i Jolu Robuchonu i Guyu Savoyu u Francuskoj. Godine 1993., istaknuo se kao šef kuhinje u novootvorenom restoranu Aubergine u Londonu, gdje je tijekom tri godine zaradio dvije Michelinove zvjezdice. Posebno priznanje slijedi 1995, kada je dobio nagradu Newcomer of the Year na prestižnoj dodjeli nagrada Catey. Godine 1998. Ramsay otvara svoj restoran“ Gordon Ramsay“, koji uskoro osvaja tri zvjezdice. Iste godine izlazi njegova prva knjiga Passion For Flavour.

Sljedećih godina otvorio je nekoliko novih restorana, uključujući i Petrus u Londonu, drugi Gordon Ramsay na Claridge'su, i na kraju Verre u Dubaiju. Izdaje još dvije knjige Passion for Seafood i Cher For All Seasons. 2000. godine osvaja prestižnu titulu kuhara godin. TV karijeru započinje u kasnim devedesetima mini serijom koja prati otvaranje prvog restorana. Uspjeh te serije potaknuo je i snimanje realitija „Gordon Ramsey Hell's Kitchen“. Njegova prva emisija, Ramsay’s Kitchen Nightmares, počela se emitirati 2004. u Britaniji, kada i britanska verzija emisije Hell’s Kitchen, a godinu kasnije su u Americi napravljene američke verzije i jedne i druge emisije. Tada je Ramsay postao planetarno popularan: među Amerikancima su došli do izražaja njegov poseban karakter, neobično ponašanje s mnoštvom izgovorenih psovki tokom svake emisije. Ramsay je poznat po fantastičnom kulinarskom umijeću, ali i po tome što vrijeđa takmičare, kuhare tjera da obavezno probaju svoja neuspjela jela, u koja na kraju pljune i baci u kantu, a zna se dogoditi i da razbije posuđe. Histeričan je, sarkastičan i drzak isto onoliko koliko je i sjajan kuhar, i time se popeo na sam vrh kulinarskih zabavljača.

“Nitko me na poslu ne zove gospodin Ramsay, samo Gordon i gotovo. Više vremena provodim na poslu nego s obitelji, te je veoma važno da svi koji radimo zajedno budemo složni. Tako svaki od nas daje najbolje od sebe. Osoba sam koja ima jasne ciljeve, a to su održavanje visokog standarda i želja za savršenstvom, što je vrsta pozitivnog pritiska da uvijek budeš bolji. To su entuzijazam i kreativnost. To je suština kulinarskog umijeća. Tajna vrhunskih chefova je znati se staviti u kožu klijenata, a time mislim da treba znati prepoznati što klijent očekuje. Dobri smo onoliko koliko je dobro posljednje jelo koje samo pripremili.”

“Na televiziji uspijevam jer sam spontan; ako mi se nešto ne sviđa, to odmah i kažem, ne gubim vrijeme”, tvrdi Ramsay, čija rečenica iz jedne od emisija, “Smotaj bosiljak kao džoint pa ga onda isjeckaj”, najbolje govori koliko je direktan, neposredan i brz na jeziku.

Od 1996. u braku je s Cayetanom Hutcheson, učiteljicom s kojom ima četvoro djece. Pored kuće u Londonu napravio je mini farmu, gdje uzgaja perad, ovce i svinje, koje, kad je za to vrijeme, završe u kuhinji... Spontan, iskren, brutalan i genijalan, jedino što mu možda fali je to da jednom probamo neko njegovo jelo. Kapa dolje, gospodine Ramsey, pardon – Gordone!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju