Ali Talas je puno više od toga. Bend uz šumove rijeke svira sjetne balkanske narodne pjesme čije riječi znaju svi gosti, a konobar mijenja ogromnu platu s predjelom (naresci i sirevi), s još većom platom plodova mora. Obzirom da smo naglasili da želimo nešto lagano, ovo je očito bila tek trećina uobičajenog pladnja, ali na to smo bili upozoreni. Ovaj apsurdni festival hrane košta samo 3.000 dinara za dvije osobe (200 kuna), potvrđujući da ne postoji još puno velikih europskih gradova u kojem je moguće jesti tako dobro za tako malo novca.

No, na jednom drugom mjestu u Beogradu otvara se drugačiji restoran, koji izbacuje teške mesnate gozbe, smanjuje veličinu porcija, modernizira jelovnike i uvodi namirnice iz cijelog svijeta, kako bi ponudu nadopunili proizvodima svjetske klase. Restoran Supermarket od otvorenja 2008. g. spada u sam vrh novog beogradskog restoranskog vala. To je u biti robna kuća koja se daje priliku nezavisnim dizajnerima i mladim umjetnicima, a sam restoran se spaja s dućanom, gdje ste na korak od polica kućnih potrepština, knjiga i butelja vina. Jelovnik ima azijski utjecaj - sushi i tajlandska jela su jako popularna, a europska mesna jela daleko su od tradicionalnih. Goveđi file, primjerice, dolazi s karameliziranim lukom, celerom i balsamico umakom. Suvlasnik Aleksandar Stefanović je rekao da pokušavaju predstaviti tradicionalna srpska jela s naglaskom na kvalitetu a ne količini. Porcije su smanjene sa 400 na 220 grama - što je, prava mizerija za balkanski krkanluk, ali još uvijek jako puno prema međunarodnim standardima.

Nekoliko ulica niže restoran Maska briše granicu između bara, restorana i kluba. Unutra su disko kugle, opeke i zavjese, vrt je ukrašen kineskim lampionima. To je mjesto gdje se ljudi sastaju na pivu, uglavnom, mjesto gdje će na brzinu nešto prigristi, popiti usput piće i lagani otići dalje u noć ili dan. U neposrednoj blizini nalazi se i Zaplet 2,0 koji istovremeno izgleda i kao izložbeni prostor i kao restoran. Divovska crvena kugla visi sa stropa, dok zidove krase slike suvremene umjetnosti. Na jelovniku su odrezak od divljači u umaku od maslaca i konjaka sa smeđim kavijarom. Zec sa divljom rižom i umakom od curryja.

Ukratko, Beograd je danas svakako na dobrom putu da od kafane i šoferskih porcija postane vrhunska kulinarska „cool“ destinacija. Trebalo bi to probati. Oboje!

Izvor: BBC Travel

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju