Zdrav želudac prvi je preduvjet snažnog i učinkovitog probavnog sustava. Kada god možete, jedite organski uzgojene namirnice, a u obzir dolazi i smrznuto voće i povrće s obzirom na to da je ubrano i zaleđeno u trenutku zrelosti te sadrži maksimalnu količinu antioksidanata.

S druge strane izbjegavajte hranu iz konzerve i drugu procesiranu hranu. Želite li oporaviti želudac od upala te unaprijediti probavni sustav, na jelovnik stavite ovih pet namirnica:

Povrće poput brokule, prokulice, cvjetače i kupusa sadrže polifenole po imenu glukosinulati koji su se pokazali iznimno korisnima u smanjivanju upala crijeva i probavnog sustava. 1. Voće tamne boje
Polifenoli su jaki antioksidanti koji ublažavaju upalne procese u organizmu, održavaju razinu šećera u krvi, štite srce i bore se protiv slobodnih radikala u organizmu. Upravo zato preporučuje se konzumacija hrane bogate polifenolima kao što je voće tamnije boje poput višanja, šumskih bobica i crnog grožđa.

2. Povrće iz porodice krstašica

Povrće poput brokule, prokulice, cvjetače i kupusa sadrži polifenole po imenu glukosinulati koji su se pokazali iznimno korisnima u smanjivanju upala crijeva i probavnog sustava.

3. Zeleni čaj

Jedna do tri šalice zelenog čaja preporučena je dnevna doza koja pomaže izliječiti upalne procesu u organizmu. Zeleni čaj uz to potiče mršavljenje, te se smatra prebiotikom koji oporavlja probavnu mikrofloru.

4. Omega 3 masne kiseline
Omega 3 masne kiseline smanjuju probleme sa želučanim upalama. S obzirom na to da ih tijelo ne može samo proizvesti, treba ih unijeti u organizam putem hrane. Nalaze se u mesu, ribi, morskim plodovima, orašastim plodovima, lanu i chia sjemenkama, ali i nekom začinskom bilju poput mažurana.

5, Cimet

Cimet je jedan od najstarijih začina, koji se koristi kao lijek već tisućama godina. On jača imunitet, smanjuje loš kolesterol u krvi i čuva srce, a u kombinaciji s medom ublažava bol u želucu te smanjuje probavne smetnje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju