Kuhani žganci, palenta ili pura nezamjenjivi su dio talijanske gastronomije. Riječ je o rustikalnom jelu koje se sastoji od kuhane kukuruzne krupice sljubljene s različitim umacima na bazi rajčice, mesom i sirom, a najčešće se poslužuje u sjevernoj Italiji za ručak ili večeru.

I Hrvati vole ovu namirnicu. Štoviše, kuhani žganci nekoć su se smatrali pravim težačkim jelom koje bi se doručkovalo prije odlaska na polje. Žganci su se jeli s vrhnjem, čvarcima i prženim lukom na masti, ali i u slatkoj varijanti – na mlijeku ili s bijelom kavom.


Žganci s bijelom kavom u osamdesetim godinama prošlog stoljeća bili su iznimno popularan doručak među osobama svih generacija – pa čak i djecom.

Crna turska kava obilno bi se razvodnila kravljim mlijekom, a potom dobro zašećerila, kako bismo bili sigurni da će mališani htjeti pojesti svoju porciju prije odlaska u školu. Oni koji nisu voljeli bijelu kavu, na žgance bi prelili zaslađeno mlijeko.

Jeste li probali žgance s bijelom kavom?

  • Da, naravno! To je bio doručak moje mladosti
  • Jedem žgance s bijelom kavom i dan danas
  • Ne, nikada

glasova:

Danas ovo jelo gotovo nitko ne jede, što je prava šteta jer pruža prijeko potrebne nutrijente. U 100 grama palente nalazi se oko 360 kalorija, 8 grama bjelančevina i 77 grama ugljikohidrata. Palenta sadrži i značajnu količinu prehrambenih vlakana koja poboljšavaju probavu, ali i vitamina B kompleksa te minerala poput željeza i magnezija.

Ako koristite instant kukuruznu krupicu, ovo jelo možete napraviti u 10-ak minuta.

Sastojci za žgance s bijelom kavom:

Za žgance:

  • 220 ml vode
  • 50 g instant kukuruzne krupice
  • prstohvat soli.

Za bijelu kavu:

  • 250 ml mlijeka
  • 100 ml vode
  • 1 čajna žličica mljevene kave
  • šećer po želji.

Priprema žganaca s bijelom kavom:

  1. Pripremite žgance: U dubljem lončiću zagrijte 220 ml vode koju ste lagano zasolili. Kada voda počne ključati postepeno dodajte instant kukuruznu krupicu.
  2. Neprestano miješajte smjesu na štednjaku kuhačom ili pjenjačom kako biste izbjegli nastanak grudica. Kuhajte žgance oko dvije do tri minute dok se smjesa ne zgusne. Stavite sa strane.
  3. U džezvi zagrijte 100 ml vode. Kada voda zakipi, dodajte mljevenu kavu, dobro promiješajte i vratite na štednjak da tekućina zavri. Stavite kavu sa strane.
  4. Kavu zasladite sa šećerom po želji i pomiješajte s mlijekom.
  5. Kuhane žgance poslužite s bijelom kavom. Dobar tek!

Više se nećete vratiti na staro! Pet trikova s vrhnjem koji mijenjaju svakodnevna jela Kremasta palenta idealna je kao samostalni obrok, ali i kao prilog bilo kojem mesnom jelu Bijela čokolada s dodatkom vrhnja za kuhanje odličan je napitak za vruće ljetne dane Ukusna kajgana bogat je i zasitan obrok +10 Prilikom kuhanja palente pripazite na omjer vode i kukuruzne krupice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju