Kuhani žganci, palenta ili pura nezamjenjivi su dio talijanske gastronomije. Riječ je o rustikalnom jelu koje se sastoji od kuhane kukuruzne krupice sljubljene s različitim umacima na bazi rajčice, mesom i sirom, a najčešće se poslužuje u sjevernoj Italiji za ručak ili večeru.
I Hrvati vole ovu namirnicu. Štoviše, kuhani žganci nekoć su se smatrali pravim težačkim jelom koje bi se doručkovalo prije odlaska na polje. Žganci su se jeli s vrhnjem, čvarcima i prženim lukom na masti, ali i u slatkoj varijanti – na mlijeku ili s bijelom kavom.
Žganci s bijelom kavom u osamdesetim godinama prošlog stoljeća bili su iznimno popularan doručak među osobama svih generacija – pa čak i djecom.
Crna turska kava obilno bi se razvodnila kravljim mlijekom, a potom dobro zašećerila, kako bismo bili sigurni da će mališani htjeti pojesti svoju porciju prije odlaska u školu. Oni koji nisu voljeli bijelu kavu, na žgance bi prelili zaslađeno mlijeko.
Danas ovo jelo gotovo nitko ne jede, što je prava šteta jer pruža prijeko potrebne nutrijente. U 100 grama palente nalazi se oko 360 kalorija, 8 grama bjelančevina i 77 grama ugljikohidrata. Palenta sadrži i značajnu količinu prehrambenih vlakana koja poboljšavaju probavu, ali i vitamina B kompleksa te minerala poput željeza i magnezija.
Ako koristite instant kukuruznu krupicu, ovo jelo možete napraviti u 10-ak minuta.
Sastojci za žgance s bijelom kavom:
Za žgance:
- 220 ml vode
- 50 g instant kukuruzne krupice
- prstohvat soli.
Za bijelu kavu:
- 250 ml mlijeka
- 100 ml vode
- 1 čajna žličica mljevene kave
- šećer po želji.
Priprema žganaca s bijelom kavom:
- Pripremite žgance: U dubljem lončiću zagrijte 220 ml vode koju ste lagano zasolili. Kada voda počne ključati postepeno dodajte instant kukuruznu krupicu.
- Neprestano miješajte smjesu na štednjaku kuhačom ili pjenjačom kako biste izbjegli nastanak grudica. Kuhajte žgance oko dvije do tri minute dok se smjesa ne zgusne. Stavite sa strane.
- U džezvi zagrijte 100 ml vode. Kada voda zakipi, dodajte mljevenu kavu, dobro promiješajte i vratite na štednjak da tekućina zavri. Stavite kavu sa strane.
- Kavu zasladite sa šećerom po želji i pomiješajte s mlijekom.
- Kuhane žgance poslužite s bijelom kavom. Dobar tek!
Više se nećete vratiti na staro! Pet trikova s vrhnjem koji mijenjaju svakodnevna jela +8