Pasionirani ljubitelji kave nerijetko paze na svaki detalj, bilo oko kupovine aparata i biranja kave ili odlaženja u kafiće u kojima je velika vjerojatnost da će dobiti kvalitetan espresso. Ako ste jedan od njih, mogao bi vam biti zanimljiv savjet stručnjaka za kavu, Jamesa Hoffmanna o tome kako biste mogli „pinkicu“ više uživati u omiljenom napitku. Ako vam je kava tek pogonsko gorivo i potpuno vam je svejedno što pijete, tko zna, možda bi vas mogao potaknuti da obratite više pozornosti na to što pijete. Da ne duljimo s uvodom,

Hoffmann objašnjava zašto nema smisla vrtjeti šalicu espressa prije prvog gutljaja, a zašto ga je poželjno promiješati žličicom.
„Espresso će imati bolji okus ako ga promiješate žličicom prije nego što ga popijete“, kaže Hoffmann objašnjavajući kako je prvi mlaz kave iz aparata najgušći. Nešto rjeđi ostatak kave koji curi iz aparata sjest će na njega. To otprilike podsjeća na slojevite shooterse koji su nekoć bili popularni.

Kava Hrana i piće Znate li zašto biste trebali staviti sol u kavu?

Ne promiješate li svoj espresso u prvom gutljaju ćete dobiti rjeđi, zadnji „sloj“ koji je pomalo prazan jer nema optimalnu teksturu i slatkoću. Drugi gutljaj će biti nešto bolji, a u trećem ćete pokupiti gusti sloj s dna šalice. Kako kaže Hoffmann taj dio espressa je nešto slađi, ali i puno kiseliji pa ćete dobiti tri nedovoljno dobra gutljaja kave. Primite li se žličice prije pijenja, espresso će biti fino izbalansiran i slastan u sva tri gutljaja.

Kavopije nerijetko zavrte svoju šalicu prije pijenja, ali tako neće postići jednak učinak kao miješanjem žličicom. Kako bi to dokazao Hoffmann je napravio eksperiment kušanjem, ali i testiranjem sva tri sloja u tri varijante (espresso promiješan žličicom, smućkan okretanjem šalice i onaj bez miješanja) pomoću digitalnog refraktometra, uređaja za testiranje kvalitete kave.

Refraktometar mjeri gustoću, odnosno koncentraciju tekućina i pokazuje rezultat u jedinicama koje se zovu Brix. Taj se uređaj koristi za mjerenje ekstrakcije kave te često služi za usporedbu različitih aparata za kavu ili procjenu svježine kave.

Slika nije dostupna Hrana i piće Barist upozorava u kojem slučaju uvijek treba vratiti kavu i tražiti novu u kafiću

Usporedbom tri šalice espressa Hoffmann je zaključio kako su osobito velike razlike u kvaliteti slojeva ako se espresso „ostavi na miru“, odnosno ne miješa niti mućka, što je potvrdilo ispitivanje kušanjem.

Također, mućkanjem šalice nećemo postići izbalansiranost kao kod miješanja jer će gusti sloj na dnu ostati gdje je, a prva dva sloja će se ipak dobro promiješati. Nema nikakve potrebe za okretanjem šalice i zbog toga što je tako lako možete proliti, ali i tako će „ispariti“ jedan dio arome, kako kaže Hoffmann. Zaključak: espresso će biti bolji ako je promiješan, a ne smućkan. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju