Želite li dobro iskoristiti godišnji odmor ili vikend, a ne želite putovati daleko, onda priča o mladim i perspektivnim ljudima koje povezuju ljubav prema hrani, pivu i glazbi može biti vaš motiv za putovanje u Hercegovinu. Ta ljubav rezultirala je i omiljenim ljetnim događanjem: Street Food Festivalom koji se održava od 22. do 24. srpnja u Širokom Brijegu.

Festival je koncipiran mladenački: organiziraju ga mlade, ali diljem regije prepoznate gastro snage. Iako je i sam relativno mlad, festival je već stekao veliku popularnost – do sada je svake godine okupio tisuće posjetitelja. Ove godine posjetitelje čeka najbogatiji program do sad – ne samo u gurmanskom, već i glazbenom smislu. Pa, počnimo redom.

Varaždinski burger zadivljao Hercegovinom

Prošle godine publika je poludjela za burgerom zvanim „Divlji Đuro“ kojeg je predstavila ekipa iz varaždinskog brenda Reshetka International, predvođena Nikolom Božićem. Burgere rade od najfinijih komada mesa hrvatskih farmi, a za njih su od publike već osvojili nagrade u Zagrebu, Beogradu i Širokom Brijegu, te tako napravili puni krug. Ljubitelji burgera imat će posebnu priliku degustirati Wagyu CROss Burger zahvaljujući uzgoju wagyu-holstein goveda, poznatog po mesu vrhunskog okusa.

Kao u studentskim danima dok su harali u Pinku i Drugom načinu, ludovali u Dalekoj ili mamurali kod Blage u Ilićima, s juga Hrvatske stižu Dubrovčani sa svojim zalihama – ovaj put u nešto egzotičnijoj kombinaciji junećih pljeskavica, slavnih jalapeno papričica, sira, nachosa i fine gochuyang majoneze koju je teško nabaviti. Srećom, Dubrovčani su uvijek bili dobri trgovci. Njihov Food Bar Guloso već je osvojio srca i želuce publike koja je burgere Huncut i Gospar proglasila najboljima na Zagreb Burger Festivalu. Tajna uspjeha? „Svaki burger radimo kao da ga radimo sebi“, poručuju.

 

 

Posjetitelji će doživjeti i posebno hercegovačko čudo - ukazanje vegetarijanskih i veganskih opcija. Ne mislimo na južnjačku verziju vegetarijanstva zvanu „Ako nećeš meso, bar uzmi ribe!“, premda je tu i fantastični Fusion Sushi lokalne ekipe Profa 23. Nemojte propustiti kombinaciju Japana i domaće kuhinje i stanite u red na vrijeme jer su prijašnje godine morali zatvoriti kućicu ranije. Naime, ekipa je toliko poludjela za sushijem da je svega nestalo.

Za zelenije opcije svratite do stolova banjalučke ekipe Kodiak Burger&Steak koji će predstaviti tri nova burgera. Nekada je u košarkaškoj prvoj ABA ligi HKK Široki bio dečko koji obećava, a Igokea iz Banjaluke se mučila na Pecari da izađe na kraj s njim. Danas, 15-ak godina kasnije, banjalučki veganski/vegetarijanski burger „Dečko koji obećava“ će se manje mučiti da osvoji nepca onih koji ne jedu meso. Radi balansa u svemiru, tu je i specijalno složeni Crispy bacon burger od domaće slanine.

Ekipa programera i gurmana okupljena oko pop-up restorana Von Herzog će servirati svinjska rebarca i plećku u finom umaku te Smash burgere s VH umakom. Pomalo neobično zvuči kombinacija programerstva i kuhinje, no bez brige – hrana dolazi na tanjuru, ne na USB-u.

Parafrazirat ćemo jedan vic u duhu popularnog lokalnog Shankly's Puba. Došao navijač Manchestera pred Shankly's, kad mu konobar zapriječi put. „Kuda?“, pita. „De pusti me, dobar sam čovjek, samo želim pivo!“, uzvraća ovaj. „A što si tako dobro napravio?“, pita konobar. „Pa prošli mjesec sam dao 200 maraka za gladne. Prošli tjedan 200 maraka za zaštitu okoliša. Danas 200 maraka za siromašne.“ Konobar će na to: „Čekaj da popričam s gazdom.“ Odlazi i vraća se za 5 minuta sa 600 maraka u ruci: „Evo ti 600 maraka i odlazi odavde.“ Malo se šalimo, kao što bi i navijači Liverpoola jer je Shankly's Pub upravo njihova oaza. Ipak, ovdje ne morate brinuti oko dobrodošlice koja je neupitna, a burgeri Klopp on the Kop, King Kenny i Shankly's su tako dobri da bi ih jeli i navijači Manchester Uniteda.

Još je mnoštvo sadržaja na SFF-u. Pobjednici prvog izdanja SFF tako će vas pod imenom Hotel Park čekaju sa svojim specijalitetima: roast beef sendvičima i posebno osmišljenim ribljim snackovima. I ne, nisu pobijedili jer su iz Širokog, već zato što su zaista odlični ;)

Ako ćete se u Hercegovini zadržati kratko, ne trebate brinuti ako nećete stići posjetiti jednu od najpoznatijih hercegovačkih destinacija - restoran Parka prirode Blidinje, Hajdučke vrleti. Oni za vikend dolaze vama i silaze s planinskih visina na stolove Festivala gdje će predstaviti svoje delicije u street food varijanti.

 

 

A uz Lounge zonu i sadržaje za najmlađe posjetitelje, soundtrack ovog eventa bit će Neno Belan & Fiumens, Jozo Mikulić, Vojko V i Ultrazvuk koji nastupaju na ljetnoj pozornici.

Kao što je poznati hercegovački bend Zoster davno pjevao „Volim što sam ero i što volim vina, blizu mi je more, blizu mi planina“ – i vama će se dolazak na SFF višestruko isplatiti. Nakon dva dana prejedanja, ima li čega boljeg nego se zaputiti prema plavom Jadranu?

Publika i kuhari do sada su svake godine bili oduševljeni odazivom ljudi, pozitivnom atmosferom te dobrim domaćinima – što je, priznajmo, ipak najvažniji sastojak za svakim stolom. I zato, vidimo se u Širokom 😉

Banja Luka za vikend: Ideje za najbolji provod na Vrbasu Banja Luka, BiH - 3 Banja Luka, BiH - 6 Banja Luka, BiH - 5 +17 Banja Luka, BiH - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju