Zapečena piletina sa šalšom ukusno je jelo koje lako može zamijeniti nedjeljno pečenje, ali i spasiti vas usred radnog tjedna kada nemate vremena za nakuhavanje. Jednostavni sastojci posipani ribanim sirom dobivaju neku novu dimenziju, a fina mješavina začina za tacos dodat će jelu puno okusa i nešto ljutine, koja će se odlično slagati sa slatkastim kukuruzom ili graškom.
Možete koristiti i kupovnu ili domaću šalšu, pa je ovo jelo odlično rješenje ako ste je skuhali previše. Za pripremu zapečene piletine sa šalšom trebat će vam tek nekoliko minuta, potom ćete morati kratko prepržiti piletinu, sve složiti u lim i – ostalo prepustiti pećnici. Preostaje vam jedino da odlučite hoćete li jelo poslužiti uz krumpir, batat ili vam je salata dovoljna.
Zapečena piletina sa šalšom - sastojci:
- 450 g pilećih prsa, prepolovljenih po dužini
- 2 čajne žličice začina za tacos
- ½ čajne žličice morske soli
- ½ čajne žličice mljevenog crnog papra
- 1 žlica maslinova ulja
- 480 g šalše
- 75 grama kukuruza (ili graška)
- 115 g cheddara, naribanog
- 1 šaka nasjeckanog svježeg korijandra, po želji
Zapečena piletina sa šalšom - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri.
- Piletinu posolite, popaprite i začinite začinima za tacos.
- Kad se ulje zagrije, u tavi pržite piletinu s obje strane po 3 minute.
- Pečena pileća prsa prebacite u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje.
- Prelijte šalšu preko piletine i dodajte kukuruz ili grašak u lim, po piletini i oko nje.
- Posipajte ribanim cheddarom i pecite u pećnici 15-18 minuta, dok piletina ne bude potpuno pečena i sir se ne otopi.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji pet minuta.
- Posipajte svježim korijandrom i poslužite.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Jede se cijeli tjedan: Prefino varivo od graha i mesa koje Francuzi kuhaju ponedjeljkom