Zapečena cvjetača sa sirom ukusno je jelo iz pećnice koje će preobratiti i one koji misle da ne vole cvjetaču. Za pripremu će vam trebati manje od pola sata, a cvjetača i sir u pećnici će provesti još 20 minuta. Želite li još hrskavije iskustvo, dodajte i krušne mrvice prije završnog posipanja sirom.
Navedena količina sastojaka u receptu bit će dovoljna za šestero poslužite li zapečenu cvjetaču sa sirom kao prilog ili za 3 izdašne porcije ako je odlučite predstaviti kao glavno jelo. Dobar tek!
Sastojci za zapečenu cvjetaču sa sirom:
- 1 srednja cvjetača (oko 700g), izrezana na cvjetiće, stabljika narezana na kriške i listovi krupnije nasjeckani
- 50 g maslaca
- 50 g glatkog brašna
- 500 ml mlijeka
- 120 g zrelog cheddara, krupno naribanog
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- sol, po ukusu
- papar, po ukusu
Priprema zapečene cvjetače sa sirom:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Zakuhajte vodu za cvjetaču u velikom loncu. Dodajte nasjeckane dijelove cvjetače i kuhajte 4-5 minuta dok ne omekšaju.
- Ocijedite cvjetaču u cjedilu i prebacite je u plitku posudu za pečenje.
- Stavite maslac, brašno i mlijeko u lonac i zagrijavajte na srednje jakoj vatri. Kuhajte stalno miješajući 3-4 minute ili dok smjesa ne postane glatka i gusta.
- Dodajte otprilike polovicu naribanog sira i senf. Kuhajte još 1 minutu uz stalno miješanje, dok se sav sir ne otopi. Ako se umak previše zgusne, dodajte još malo mlijeka. Posolite i popaprite.
- Kuhanu cvjetaču prelijte umakom od sira i pospite preostalim sirom.
- Pecite 20 minuta ili dok se sir lagano ne zapeče i ne dobije lijepu boju.
Više recepata i i deja možete pronaći ovdje, a trebate li savjet, zavirite u našu Školu kuhanja.
Ništa više neće biti isto: Otkrijte trikove s kojima ćete napraviti najbolji pire +0