Zapečena cvjetača sa sirom ukusno je jelo iz pećnice koje će preobratiti i one koji misle da ne vole cvjetaču. Za pripremu će vam trebati manje od pola sata, a cvjetača i sir u pećnici će provesti još 20 minuta. Želite li još hrskavije iskustvo, dodajte i krušne mrvice prije završnog posipanja sirom.

Navedena količina sastojaka u receptu bit će dovoljna za šestero poslužite li zapečenu cvjetaču sa sirom kao prilog ili za 3 izdašne porcije ako je odlučite predstaviti kao glavno jelo. Dobar tek!

Sastojci za zapečenu cvjetaču sa sirom:

  • 1 srednja cvjetača (oko 700g), izrezana na cvjetiće, stabljika narezana na kriške i listovi krupnije nasjeckani
  • 50 g maslaca
  • 50 g glatkog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 120 g zrelog cheddara, krupno naribanog
  • 1 čajna žličica Dijon senfa
  • sol, po ukusu
  • papar, po ukusu

Priprema zapečene cvjetače sa sirom:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Zakuhajte vodu za cvjetaču u velikom loncu. Dodajte nasjeckane dijelove cvjetače i kuhajte 4-5 minuta dok ne omekšaju.
  3. Ocijedite cvjetaču u cjedilu i prebacite je u plitku posudu za pečenje.
  4. Stavite maslac, brašno i mlijeko u lonac i zagrijavajte na srednje jakoj vatri. Kuhajte stalno miješajući 3-4 minute ili dok smjesa ne postane glatka i gusta.
  5. Dodajte otprilike polovicu naribanog sira i senf. Kuhajte još 1 minutu uz stalno miješanje, dok se sav sir ne otopi. Ako se umak previše zgusne, dodajte još malo mlijeka. Posolite i popaprite.
  6. Kuhanu cvjetaču prelijte umakom od sira i pospite preostalim sirom.
  7. Pecite 20 minuta ili dok se sir lagano ne zapeče i ne dobije lijepu boju.

Više recepata i i deja možete pronaći ovdje, a trebate li savjet, zavirite u našu Školu kuhanja.

Ništa više neće biti isto: Otkrijte trikove s kojima ćete napraviti najbolji pire trikovi za najbolji pire - 2 trikovi za najbolji pire - 1 trikovi za najbolji pire - 3 +0 trikovi za najbolji pire - 4


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju