Zapečena cvjetača sa sirom ukusno je jelo iz pećnice koje će preobratiti i one koji misle da ne vole cvjetaču. Za pripremu će vam trebati manje od pola sata, a cvjetača i sir u pećnici će provesti još 20 minuta. Želite li još hrskavije iskustvo, dodajte i krušne mrvice prije završnog posipanja sirom.
Navedena količina sastojaka u receptu bit će dovoljna za šestero poslužite li zapečenu cvjetaču sa sirom kao prilog ili za tri izdašne porcije ako je odlučite predstaviti kao glavno jelo. Dobar tek!
Sastojci za zapečenu cvjetaču sa sirom:
- 1 srednja cvjetača (oko 700 g), izrezana na cvjetiće, stabljika narezana na kriške i listovi krupnije nasjeckani
- 50 g maslaca
- 50 g glatkog brašna
- 500 ml mlijeka
- 120 g zrelog cheddara, krupno naribanog
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- sol, po ukusu
- papar, po ukusu
Priprema zapečene cvjetače sa sirom:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Zakuhajte vodu za cvjetaču u velikom loncu. Dodajte nasjeckane dijelove cvjetače i kuhajte ih 4-5 minuta dok ne omekšaju.
- Ocijedite cvjetaču u cjedilu i prebacite je u plitku posudu za pečenje.
- Stavite maslac, brašno i mlijeko u lonac i zagrijavajte na srednje jakoj vatri. Kuhajte stalno miješajući 3-4 minute ili dok smjesa ne postane glatka i gusta.
- Dodajte otprilike polovicu naribanog sira i senf. Kuhajte još 1 minutu uz stalno miješanje, dok se sav sir ne otopi. Ako se umak previše zgusne, dodajte još malo mlijeka. Posolite i popaprite.
- Kuhanu cvjetaču prelijte umakom od sira i pospite preostalim sirom.
- Pecite 20 minuta ili dok se sir lagano ne zapeče i ne dobije lijepu boju.
Više recepata i ideja možete pronaći ovdje, a trebate li savjet, zavirite u našu Školu kuhanja.
Ništa više neće biti isto: Otkrijte trikove s kojima ćete napraviti najbolji pire