Lagani kolač koji se peče u malim kalupima najjednostavnija je definicija cupcakea.
Ova američka slastica za koju je prvi recept objavljen još 1796. godine u Američkoj kuharici Amelije Simmons se nakon pečenja često služi s bogatom kremom na bazi mliječnih proizvoda i šećera.
Cupcake možete napraviti čak i ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla.
Veganske zamjene za pečenje slastica
Umjesto jaja, poslužite se veganskom majonezom koja se obično radi od soje i ulja. Sočnost kolaču dat će i nešto zrele banane.
Iako ovaj recept zahtijeva samodizajuće brašno, u smjesu je poželjno dodati ekstra sode bikarbone kako biste bili sigurni da se slastica odgovarajuće dignuti.
Umjesto maslaca u kremi upotrijebite veganski margarin, a poslužiti se možete i s nešto biljne zamijene za mlijeko. Kremastu teksturu i "tijelo" dat će joj i nešto glatkog maslaca od kikirikija.
Sastojci:
- 240 g samodizajućeg brašna
- 240 g veganske majoneze
- 140 g šećera
- 2 velike banane
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ čajne žličice soli
- Za kremu:
- 250 g šećera u prahu
- 80 g margarina
- 25 ml biljne zamjene za mlijeko
- 2 žlice glatkog maslaca od kikirikija
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.
- U kalup za muffine stavite papirnate kalupe i stavite sa strane.
- Pripremite smjesu za pečenje: u jednoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i sodu bikarbonu, a u drugoj zdrobite banane, te pomiješajte s veganskom majonezom i ekstraktom vanilije.
- Ulijte mokre sastojke u brašno i ručno pomiješajte.
- Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni kalup.
- Pecite cupcakese oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Provjerite čačkalicom jesu li pečeni prije nego što ih izvadite iz pećnice.
- Napravite kremu: u mikseru pomiješajte veganski margarin i šećer u prahu. Miksajte sastojke dok se ne sljube. Postupno dodajte i malo biljne zamjene za mlijeko.
- U pripremljenu kremu ručno umiješajte dvije žlice glatkog maslaca od kikirikija.
- Dobivenu smjesu stavite u slastičarsku kremu, pa istisnite na ohlađene cupcakeove. Dobar tek!
Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike +9