Krumpir je važan dio litvanske kuhinje. Taj gomoljasti plod stavlja se u juhe i variva, u slane pite, knedle i kruh. Od krumpira se rade čak i kobasice.

Litvanske kobasice od krumpira – vedarai – znaju sadržavati i komadiće špeka, luka te nešto začina. Smjesa se stavlja u svinjsko crijevo i potom kuha i/ili peče na štednjaku ili u pećnici.

Vedarai se najčešće poslužuje za ručak ili večeru s kiselim vrhnjem, pirjanim kiselim zeljem i drugim sličnim prilozima.

Sastojci za litvanske kobasice od krumpira:

  • 12 srednje velikih krumpira
  • 3 kriške špeka
  • 3 žlice brašna
  • 2 jaja
  • 1,2 do 1,8 metara svinjskog crijeva
  • 1 luk
  • ½ čajne žličice mažurana
  • sol i papar po želji

Priprema litvanskih kobasica od krumpira:

  1. Špek narežite na manje komade i zapecite na tavi zajedno sa sitno nasjeckanim lukom. Pirjajte sve zajedno dok špek i luk ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Stavite sa strane da se ohladi.
  2. Ogulite krumpir i naribajte ga. Istisnite višak vode iz naribanog krumpira.
  3. Pomiješajte naribani krumpir s prepirjanim lujkom i špekom, dva velika jaja, mažuranom, soli i paprom. Ako je smjesa prevlažna, dodajte i brašno. Sve dobro promiješajte.
  4. Svinjsko crijevo isperite tri puta i pregledajte ga da nema rupa. Dobivenom smjesom napunite crijevo i napravite nekoliko kobasica.
  5. Kobasice ispikajte nožem nekoliko puta da se ne raspuknu tijekom kuhinja.
  6. Kuhajte litvanske kobasice od krumpira oko sat vremena u posoljenoj vodi. Ili ih kuhajte 45 minuta te zapecite još 15 minuta u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva.
  7. Poslužite kobasice tople uz prilog po želji. Dobar tek!

U tavi gotova za 10 minuta: Recept za španjolsku tortilju od krumpira i kobasice Španjolska tortilja Španjolska tortilja Španjolska tortilja - 5 +12 Španjolska tortilja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju