Krumpir je važan dio litvanske kuhinje. Taj gomoljasti plod stavlja se u juhe i variva, u slane pite, knedle i kruh. Od krumpira se rade čak i kobasice.
Litvanske kobasice od krumpira – vedarai – znaju sadržavati i komadiće špeka, luka te nešto začina. Smjesa se stavlja u svinjsko crijevo i potom kuha i/ili peče na štednjaku ili u pećnici.
Vedarai se najčešće poslužuje za ručak ili večeru s kiselim vrhnjem, pirjanim kiselim zeljem i drugim sličnim prilozima.
Sastojci za litvanske kobasice od krumpira:
- 12 srednje velikih krumpira
- 3 kriške špeka
- 3 žlice brašna
- 2 jaja
- 1,2 do 1,8 metara svinjskog crijeva
- 1 luk
- ½ čajne žličice mažurana
- sol i papar po želji
Priprema litvanskih kobasica od krumpira:
- Špek narežite na manje komade i zapecite na tavi zajedno sa sitno nasjeckanim lukom. Pirjajte sve zajedno dok špek i luk ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Stavite sa strane da se ohladi.
- Ogulite krumpir i naribajte ga. Istisnite višak vode iz naribanog krumpira.
- Pomiješajte naribani krumpir s prepirjanim lujkom i špekom, dva velika jaja, mažuranom, soli i paprom. Ako je smjesa prevlažna, dodajte i brašno. Sve dobro promiješajte.
- Svinjsko crijevo isperite tri puta i pregledajte ga da nema rupa. Dobivenom smjesom napunite crijevo i napravite nekoliko kobasica.
- Kobasice ispikajte nožem nekoliko puta da se ne raspuknu tijekom kuhinja.
- Kuhajte litvanske kobasice od krumpira oko sat vremena u posoljenoj vodi. Ili ih kuhajte 45 minuta te zapecite još 15 minuta u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Poslužite kobasice tople uz prilog po želji. Dobar tek!
U tavi gotova za 10 minuta: Recept za španjolsku tortilju od krumpira i kobasice +12