Kad se temperature spuštaju ispod ništice, u potrazi smo za ukusnim jelima na žlicu koja će nas dubinski ugrijati. Variva i gulaši tada se nameću kao najbolje rješenje.


Ovotjedni jelovnik posvetili smo upravo ukusnim jelima na žlicu – svaki dan skuhajte jedan ili odaberite nekoliko njih koje ćete skuhati u većim količinama te podijeliti na nekoliko porcija kroz tjedan.

Za #MeatlessMonday predlažemo fino varivo od leće i korjenastog povrća koje možete prilagođavati svojim željama, ali i sadržaju hladnjaka.

Osobama koje ne jedu namirnice životinjskog porijekla svidjet će se i paste e ceci, odnosno gusto talijansko varivo od slanutka i tjestenine.

Ljubitelji mesa svakako moraju probati jelo koje kombinira piletinu i brokulu, kelj i mljevenu junetinu te krumpir i kobasice.

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepta za sedam finih jela na žlicu u kojima ćemo uživati ovoga tjedna.

Varivo od zelene leće Varivo od zelene leće (Foto: Shutterstock)

Ponedjeljak, 22. 1. – Varivo od leće

Varivo od leće kuha se 40-ak minuta, a glavni je sastojak zelena leća, koja obiluje proteinima biljnog porijekla – u sto grama kuhane leće naći ćete oko devet grama bjelančevina. Koristite li crvenu leću umjesto zelene, vrijeme kuhanja variva možete prepoloviti. Imamo recept za fino varivo od leće.

Utorak, 23. 1. – Varivo od piletine i brokule

Ugrijte se i okrijepite ukusnim varivom od piletine i brokule. Donosimo vam recept za fino varivo koje se može napraviti u vrlo kratkom vremenu.

Srijeda, 24. 1. – Varivo od krumpira i kobasica

Za pripremu finog variva ne treba vam mnogo vremena niti puno namirnica. Ovo varivo od kobasica i krumpira najbolji je dokaz. Lonac ukusnog jela na žlicu imat ćete nakon svega 20-ak minuta. Evo recepta.

Varivo od brokule i piletine Varivo od brokule i piletine (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 25. 1. – Varivo od kelja i mljevenog mesa

Varivo od kelja pravi je izbor za zimu. Obogatite ga komadićima krumpira i mljevenim mesom te pretvorite u ručak za pamćenje. Imamo recept!

Petak, 26. 1. – Varivo od slanutka i tjestenine

Tjestenina sa slanutkom ili pasta e ceci jedno je od najpoznatijih rimskih jela, koje se obično jede utorkom ili petkom u talijanskim kućanstvima. Budući da u njemu nema mesa niti namirnica životinjskog porijekla, osobito se preporučuje veganima i vegetarijancima. Evo što morate napraviti.

Varivo od krumpira i kosasica Varivo od krumpira i kosasica (Foto: Shutterstock)

Subota, 27. 1. – Varivo s govedinom

Varivo s govedinom odlična je ideja kada vam se jede nešto "konkretno" na žlicu. Najbolje od svega, jelo se kuha samo – stavite sastojke u lonac i pustite da se krčka na laganoj vatri. Imamo recept!

Nedjelja, 28. 1. – Gulaš od junetine i svinjetina

Bograč je tradicionalni mađarski gulaš koji ime duguje riječi za kotlić. Osmislili su ga pastiri koji bi krčkali ono čega bi se našlo: od mesa do masti i povrća, uz obvezan dodatak paprike.

Bograč se tradicionalno priprema na otvorenom u velikom kotlu, ali može i u loncu na štednjaku. Većina sastojaka varira, ali radi se od dosta mesa i više vrsta paprike. Imamo recept.

Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira Fritatu možete napraviti i bez jaja Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom Dal od crvene leće +1 Veganska mesna štruca

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju