• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #punkufer preporuka

U otmjenom restoranu ili kao street food: Tko uzgaja najkvalitetnije brancine, a tko od njih radi spektakl?

Bilo da se radi o otmjenom restoranu ili konceptu street fooda, brancin i orada ribe su s kojima se može sve i svašta i koje su svakome po guštu. Oni kojima se gosti iznova vraćaju oslanjaju se na kvalitetu namirnica, a mi smo posjetili mjesto odakle dolazi najkvalitetnija bijela riba iz uzgoja.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 28.05.2024 09:00 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Burger s brancinom 14 Tortilja s brancinom 14 Burger s prženim brancinom 14 Tko uzgaja najkvalitetnije brancine, a tko od njih radi spektakl? - 7 14

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Naš sugovornik Roko ni sam ne zna što rade toliko dobro da se njihova uzgojena riba toliko razlikuje od drugih i da je "tražena roba", ali zna da i naši i strani gosti i kupci traže kvalitetu. Ona je uvijek na cijeni, a oni se trude pratiti tu kvalitetu što je najviše moguće i smatra da su baš to kupci prepoznali kod njih.

Brancin iz uzgajališta Marinex Brancin iz uzgajališta Marinex (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Uzgojem smo se počeli baviti prije 30 godina. Prvo je u to bila uključena prodaja riblje hrane, ali kasnije se orijentiralo samo na proizvodnju ribe kada smo uvidjeli potrebe turizma. Svi ljudi koji dođu u Hrvatsku žele pojesti nešto iz Jadranskog mora. Fokusirali smo se na bijelu ribu, brancin i oradu. Posao je započeo moj otac. On je i danas u aktivnom radnom odnosu unutar firme. Mi nastavljamo njegov posao i on zajedno s nama. Učimo uz njega i znamo što želimo nastaviti. Želimo nastaviti hrvatsku proizvodnju, pokazati da se može ako ima volje", ispričao nam je Roko Vidović iz Marinexa, koji očito rade dobar posao jer se posljednjih 10 godina bilježi porast u proizvodnji i potražnji njihove ribe.

Deni Arnerić i Roko Vidović Deni Arnerić i Roko Vidović (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Riba koju se ne forsira

Kod uzgoja kvalitetne bijele ribe najbitnije je vrijeme, kaže nam Roko, da se prati razdoblje u kojem riba raste i oponašaju prirodni uvjeti u kojima ona i živi. Vrijeme je i najveći izazov.

"Uzgoj nije prirodan, prirodna je divljina. Uzgajivač koji se najviše približi tim divljim, prirodnim uvjetima uvijek će imati kvalitetan i pouzdan rezultat. Mi se trudimo stvarno tu ribu ne forsirati i poštivati njezine prirodne cikluse – sezone, ljeto, zimu, hladnije vrijeme, toplije vrijeme. Ako riba ne želi jesti, nećemo je forsirati. Ako želi jesti, normalno da ćemo je hraniti. Naš je uzgojni ciklus nešto duži nego kod drugih proizvođača i to se jednostavno pokaže na kraju na pjatu", objasnio je i dodao kako ribu prate od samog početka po raznim parametrima vezanima za njezin rast do zadnje točke u fazi uzgoja – izlova.

Ribogojilište Marinex Ribogojilište Marinex (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Prije samog izlova rade i jedan probni kako bi vidjeli i u kojim se klasama nalazi riba i je li dosegla veličinu zadovoljavajuću za tržište.

"Nudimo ribe različitih pecatura, od godine i pol dana do pet-šest godina uzgoja. Time smo se prilagodili da imamo sve što kupac traži. Kod nas može kupiti i manju i veću ribu s obzirom na ono što mu treba i tako smo nekako sebe postavili na tržištu, da smo pouzdan dobavljač i da se kod nas može više-manje stvarno kupiti sve", kaže Roko i pokazuje nam ribu o kojoj se brine već sedam godina, onoj koja je posađena 2017. godine i ta je najveća koju nude na tržištu.

Ribogojilište Marinex Ribogojilište Marinex (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Na kvalitetu ribe utječe i podneblje u kojem raste

Uz vrijeme, puno strpljivosti, truda i volje, na kvalitetu ribe i njezin rast znatno utječu podneblje i more u kojem plivaju, ali i veličina kaveza.

"Sva naša uzgajališta smještena su na lokacijama s velikim protocima mora. More je čisto, ima puno kisika, temperatura je dobra. Ribu ne uzgajamo u kanalima gdje je protok vode i slabiji i veće su temperature ljeti. More u kojem plivaju stvarno je čisto, prirodno i to je to", kaže Roko. Ističe da je bitna i optimalna veličina kaveza jer u manjim kavezima s manje ribe unutra protok mora je veći i prostor u kojem one obitavaju čišći. Naravno, ne može se osporiti ni čistoća našeg Jadranskog mora, pogotovo u Dalmaciji, šibenskom području, gdje se njihova riba i uzgaja.

Ribogojilište Marinex Ribogojilište Marinex (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Lokalno je uvijek dostupno i svježe

"Bitno je kupovati lokalne proizvode ponajprije jer podržavate malog proizvođača, lokalnog proizvođača, a i ta vam je riba uvijek dostupna svježa. Unutar 24 sata je kod vas", kaže Roko i ističe kako im je u tome da njihova riba vrlo brzo dođe do svih krajeva Hrvatske, čak i unutar dan-dva do vrata kupaca, logistički uvelike pomogao Metro kao distributer, ali i partner.

"Mi smo stvarno sretni sa suradnjom i to nam je jako puno pomoglo u poslu. Dugo surađujemo s Metroom i oni su nam tu zapravo u tom odnosu proizvođač-kupac pokazali da je Metro zapravo partner, a ne kupac i to nama stvarno puno znači. Podržavaju nas u našoj proizvodnji, razumiju je i time usklađuju potrebe tržišta i naše proizvode", a Metro posluje na tržištu HoReCa, kaže Roko Vidović, gdje se kvaliteta namirnice iznimno cijeni, a njihova riba tamo jednostavno ima takav status.

I chef Marko Palfi iznimno cijeni kvalitetu namirnice bilo da svoja jela kreira u vrhunskim hrvatskim restoranima ili u konceptu street fooda koji svakodnevno u pauzi od posla posjećuju ljubitelji dobre hrane.

Chef Marko Palfi Chef Marko Palfi (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

"Kvalitetna namirnica je početak i kraj svega. Mi se u street foodu trudimo promijeniti paradigmu da su fast food i street food ista stvar. Street food može nalikovati na fast food, ali se razlikuju po porijeklu namirnice", objašnjava nam chef Palfi, poznato lice i s televizije i uživo – iz restorana, s burger weekenda, Fuliranja. Onaj o čijim se burgerima priča, onaj koji je jednostavnom burger pecivu dao kraljevski užitak.

Kvalitetnim namirnicama do jela vrhunskog okusa

Za svoje proizvode bira samo vrhunske namirnice i trudi se prezentirati ih što bolje. U obliku koji je pogođen za koncept street fooda – da su pogodne za jedenje vani, u hodu i da budu brzo gotove. Primjerice, piletina koja je osnova njegovih burgera stiže iz Velikog Bukovca, s poljoprivrednog gospodarstva Orehovec. Svježe voće i povrće studiozno obilazi i bira na zagrebačkom Dolcu. I tu nastaje razlika u definiciji street fooda i fast fooda, ali i u okusu.

"Skromna tortilja dobiva sasvim drugu dimenziju i imamo jako puno gostiju koji se po to vraćaju jer ih iznenadi nešto što im djeluje jednostavno, a da može biti tako ukusno i zavodljivo, da se tako izrazim", sa smiješkom će Marko.

Tortilja s brancinom Tortilja s brancinom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Lud je za kuhanjem i hranom, priznaje. "Vidi se i na meni", dodaje, šaleći se na svoj račun. Dok su drugi tinejdžeri džeparac trošili na bicikle i videoigre, on je svoj trošio na placu. Većinu života posvetio je kuhanju i kulinarskoj edukaciji, a novi projekt Full Circle ne prolazi nezamijećeno. Full Circle je njegov zatvoreni krug, onaj komadićak koji je nedostajao.

"Mi smo firma koja ide u nekoliko smjerova, od organizacije festivala do proizvodnje piva, a sad radimo i s hranom. Tako je počela naša priča, koja se u početku vrtjela samo oko pržene piletine", priča nam Marko.

Burger s brancinom Burger s brancinom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Date malo više ljubavi i dobijete spektakl zauzvrat

Kako je vrijeme prolazilo, vidjeli su da se i apetiti ljudi povećavaju i da traže nešto novo. Trebalo je zadovoljiti stotinu različitosti, ubaciti u ponudu ponešto za svakog. Piletini su se pridružile i gljive i riba. Prvo su eksperimentirali s lososom, a naposljetku ih je priča odvela do brancina, tog popularnog i atraktivnog srebrnokošca. Meso mu je blago ružičaste boje koje pripremom postaje bijelo kao kod bakalara.

"Meni je uvijek poseban užitak raditi s ribom, iskreno. Paše mi ta nježnost ribe i da joj treba malo više ljubavi dati, a onda se može dobiti nešto što je spektakularno fino", govori nam chef Palfi.

Brancin u rukama chefa Palfija Brancin u rukama chefa Palfija (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

I mi smo dobili nešto spektakularno fino. U kuhinji je bio Marko, a mi smo promatrali s pulta. Filetirao je svježi brancin; skinuo mu kožu i povadio kosti nožem kako bi meso ostalo čvrsto i narezao na deblje trakice. Nakon toga ide marinada na bazi jogurta, začina i piva koja vuče korijene iz Indije, a koja funkcionira i s piletinom. Važno je koristiti visokoproteinsko brašno kako bi vanjski omotač bio hrskav, otkriva nam Marko tajnu dobrog coatinga. Riba ide u vrelo ulje na minimalno 180 °C, ne duže od dvije minute.

Riba u tortilji ili burger pecivu – ovisi o ukusima. Dodaju se još dva umaka; jedan na bazi limuna i češnjaka, drugi malo pikantniji s harissom. Svježe povrće i malo sira. Malo? Da. Tako do izražaja dolazi umami, kaže Marko, onaj aftertaste koji često izaziva osjećaj da nam cure sline. Sir se ne mora osjetiti na prvu, ali daje dubinu okusa.

Prženi brancin iz Palfijeve kuhinje Prženi brancin iz Palfijeve kuhinje (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

"Riba se prži vrlo brzo, zadržava jako puno sočnosti, svježine, nutrijenata, a nema po sebi puno tijesta, brašna, samo taj hrskavi coating i čisti filet ribe", priča nam Marko dok sprema sočan burger i tortilju za prste polizati.

Prenošenje znanja drugima

Bez kvalitetnih namirnica teško da bi i jelo koje iziđe iz kuhinje bilo fino i ukusno. Bez obzira na chefove majstorije. I tu im provjerenim i kvalitetnim namirnicama pomaže Metro, koji ih prati u svim projektima, od glazbenih festivala do Full Circlea. Uvijek je to dobra i zdrava komunikacija, ističe Marko. Na jednome mjestu mogu riješiti sve svoje potrebe, što im je vrlo bitno.

Tako ostaje više vremena za nove kombinacije i recepte i savršene užitke koji izlaze iz njegove kuhinje. Ali i za prenošenje znanja drugima, onima najmanjima.

Burger s brancinom Burger s brancinom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

"Moja mama je bila super kuharica, dandanas je, ali ona je tradicionalna kuharica koja je mene naučila na to da volim dobro jesti. Povukao jesam neke stvari od nje, ali ono gdje ja vidim da bi se to moglo dogoditi jesu moja djeca. Sve vole probati, uključiti se u kuhanje, tako da mislim da bi one mogle biti te koje bi od mene nešto pokupile. Ako budu htjele", zaključuje Marko sa smiješkom.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #punkufer preporuka
  • #Metro 2024
  • #Metro
  • #brancin
  • #marinex
  • #palfi
  • #full circle
  • #street food
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
DORH objavio kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
nakon očevida
Objavljeno tko je skrivio nesreću u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Pogledajte atmosferu sa Hrvatske noći u Frankfurtu
dogoočekivana noć
Ludnica u Frankfurtu! Pogledajte atmosferu s najvećeg okupljanja Hrvata iz dijaspore
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Prema nutricionistima
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
sport
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Slovenci ovo ne pamte! Kekove trupe dočekali zvižduci, himna izviždana usred Ljubljane
Povela se rasprava
VIDEO Nezapamćene scene iz Ljubljane, susjedi u šoku: "Slovenija im je puno dala, mogli su barem..."
Drama pred ključni dvoboj, BiH izbornik planuo: "Bezobrazno! Sve ću im reći na njihovom jeziku"
Reagirali kod UEFA-e
Drama pred ključni dvoboj, BiH izbornik planuo: "Bezobrazno! Sve ću im reći na njihovom jeziku"
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Supertalent: Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
ADRENALIN
Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
putovanja
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
sve
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Burgeri Tomino burger bara
Pokrovitelj Metro

Od Pakoštana preko Zagreba do New Yorka: Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista

Čini se kako su za dobru priču potrebni dobar kriminalist i dobra peciva za burger. Imamo i jedno i drugo. I treće – dobru priču. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close