• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #punkufer preporuka

U otmjenom restoranu ili kao street food: Tko uzgaja najkvalitetnije brancine, a tko od njih radi spektakl?

Bilo da se radi o otmjenom restoranu ili konceptu street fooda, brancin i orada ribe su s kojima se može sve i svašta i koje su svakome po guštu. Oni kojima se gosti iznova vraćaju oslanjaju se na kvalitetu namirnica, a mi smo posjetili mjesto odakle dolazi najkvalitetnija bijela riba iz uzgoja.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 28.05.2024 09:00 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Burger s brancinom 14 Tortilja s brancinom 14 Burger s prženim brancinom 14 Tko uzgaja najkvalitetnije brancine, a tko od njih radi spektakl? - 7 14

U trendu Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz

Naš sugovornik Roko ni sam ne zna što rade toliko dobro da se njihova uzgojena riba toliko razlikuje od drugih i da je "tražena roba", ali zna da i naši i strani gosti i kupci traže kvalitetu. Ona je uvijek na cijeni, a oni se trude pratiti tu kvalitetu što je najviše moguće i smatra da su baš to kupci prepoznali kod njih.

Brancin iz uzgajališta Marinex Brancin iz uzgajališta Marinex (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Uzgojem smo se počeli baviti prije 30 godina. Prvo je u to bila uključena prodaja riblje hrane, ali kasnije se orijentiralo samo na proizvodnju ribe kada smo uvidjeli potrebe turizma. Svi ljudi koji dođu u Hrvatsku žele pojesti nešto iz Jadranskog mora. Fokusirali smo se na bijelu ribu, brancin i oradu. Posao je započeo moj otac. On je i danas u aktivnom radnom odnosu unutar firme. Mi nastavljamo njegov posao i on zajedno s nama. Učimo uz njega i znamo što želimo nastaviti. Želimo nastaviti hrvatsku proizvodnju, pokazati da se može ako ima volje", ispričao nam je Roko Vidović iz Marinexa, koji očito rade dobar posao jer se posljednjih 10 godina bilježi porast u proizvodnji i potražnji njihove ribe.

Deni Arnerić i Roko Vidović Deni Arnerić i Roko Vidović (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Riba koju se ne forsira

Kod uzgoja kvalitetne bijele ribe najbitnije je vrijeme, kaže nam Roko, da se prati razdoblje u kojem riba raste i oponašaju prirodni uvjeti u kojima ona i živi. Vrijeme je i najveći izazov.

"Uzgoj nije prirodan, prirodna je divljina. Uzgajivač koji se najviše približi tim divljim, prirodnim uvjetima uvijek će imati kvalitetan i pouzdan rezultat. Mi se trudimo stvarno tu ribu ne forsirati i poštivati njezine prirodne cikluse – sezone, ljeto, zimu, hladnije vrijeme, toplije vrijeme. Ako riba ne želi jesti, nećemo je forsirati. Ako želi jesti, normalno da ćemo je hraniti. Naš je uzgojni ciklus nešto duži nego kod drugih proizvođača i to se jednostavno pokaže na kraju na pjatu", objasnio je i dodao kako ribu prate od samog početka po raznim parametrima vezanima za njezin rast do zadnje točke u fazi uzgoja – izlova.

Ribogojilište Marinex Ribogojilište Marinex (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Prije samog izlova rade i jedan probni kako bi vidjeli i u kojim se klasama nalazi riba i je li dosegla veličinu zadovoljavajuću za tržište.

"Nudimo ribe različitih pecatura, od godine i pol dana do pet-šest godina uzgoja. Time smo se prilagodili da imamo sve što kupac traži. Kod nas može kupiti i manju i veću ribu s obzirom na ono što mu treba i tako smo nekako sebe postavili na tržištu, da smo pouzdan dobavljač i da se kod nas može više-manje stvarno kupiti sve", kaže Roko i pokazuje nam ribu o kojoj se brine već sedam godina, onoj koja je posađena 2017. godine i ta je najveća koju nude na tržištu.

Ribogojilište Marinex Ribogojilište Marinex (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Na kvalitetu ribe utječe i podneblje u kojem raste

Uz vrijeme, puno strpljivosti, truda i volje, na kvalitetu ribe i njezin rast znatno utječu podneblje i more u kojem plivaju, ali i veličina kaveza.

"Sva naša uzgajališta smještena su na lokacijama s velikim protocima mora. More je čisto, ima puno kisika, temperatura je dobra. Ribu ne uzgajamo u kanalima gdje je protok vode i slabiji i veće su temperature ljeti. More u kojem plivaju stvarno je čisto, prirodno i to je to", kaže Roko. Ističe da je bitna i optimalna veličina kaveza jer u manjim kavezima s manje ribe unutra protok mora je veći i prostor u kojem one obitavaju čišći. Naravno, ne može se osporiti ni čistoća našeg Jadranskog mora, pogotovo u Dalmaciji, šibenskom području, gdje se njihova riba i uzgaja.

Ribogojilište Marinex Ribogojilište Marinex (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Lokalno je uvijek dostupno i svježe

"Bitno je kupovati lokalne proizvode ponajprije jer podržavate malog proizvođača, lokalnog proizvođača, a i ta vam je riba uvijek dostupna svježa. Unutar 24 sata je kod vas", kaže Roko i ističe kako im je u tome da njihova riba vrlo brzo dođe do svih krajeva Hrvatske, čak i unutar dan-dva do vrata kupaca, logistički uvelike pomogao Metro kao distributer, ali i partner.

"Mi smo stvarno sretni sa suradnjom i to nam je jako puno pomoglo u poslu. Dugo surađujemo s Metroom i oni su nam tu zapravo u tom odnosu proizvođač-kupac pokazali da je Metro zapravo partner, a ne kupac i to nama stvarno puno znači. Podržavaju nas u našoj proizvodnji, razumiju je i time usklađuju potrebe tržišta i naše proizvode", a Metro posluje na tržištu HoReCa, kaže Roko Vidović, gdje se kvaliteta namirnice iznimno cijeni, a njihova riba tamo jednostavno ima takav status.

I chef Marko Palfi iznimno cijeni kvalitetu namirnice bilo da svoja jela kreira u vrhunskim hrvatskim restoranima ili u konceptu street fooda koji svakodnevno u pauzi od posla posjećuju ljubitelji dobre hrane.

Chef Marko Palfi Chef Marko Palfi (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

"Kvalitetna namirnica je početak i kraj svega. Mi se u street foodu trudimo promijeniti paradigmu da su fast food i street food ista stvar. Street food može nalikovati na fast food, ali se razlikuju po porijeklu namirnice", objašnjava nam chef Palfi, poznato lice i s televizije i uživo – iz restorana, s burger weekenda, Fuliranja. Onaj o čijim se burgerima priča, onaj koji je jednostavnom burger pecivu dao kraljevski užitak.

Kvalitetnim namirnicama do jela vrhunskog okusa

Za svoje proizvode bira samo vrhunske namirnice i trudi se prezentirati ih što bolje. U obliku koji je pogođen za koncept street fooda – da su pogodne za jedenje vani, u hodu i da budu brzo gotove. Primjerice, piletina koja je osnova njegovih burgera stiže iz Velikog Bukovca, s poljoprivrednog gospodarstva Orehovec. Svježe voće i povrće studiozno obilazi i bira na zagrebačkom Dolcu. I tu nastaje razlika u definiciji street fooda i fast fooda, ali i u okusu.

"Skromna tortilja dobiva sasvim drugu dimenziju i imamo jako puno gostiju koji se po to vraćaju jer ih iznenadi nešto što im djeluje jednostavno, a da može biti tako ukusno i zavodljivo, da se tako izrazim", sa smiješkom će Marko.

Tortilja s brancinom Tortilja s brancinom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Lud je za kuhanjem i hranom, priznaje. "Vidi se i na meni", dodaje, šaleći se na svoj račun. Dok su drugi tinejdžeri džeparac trošili na bicikle i videoigre, on je svoj trošio na placu. Većinu života posvetio je kuhanju i kulinarskoj edukaciji, a novi projekt Full Circle ne prolazi nezamijećeno. Full Circle je njegov zatvoreni krug, onaj komadićak koji je nedostajao.

"Mi smo firma koja ide u nekoliko smjerova, od organizacije festivala do proizvodnje piva, a sad radimo i s hranom. Tako je počela naša priča, koja se u početku vrtjela samo oko pržene piletine", priča nam Marko.

Burger s brancinom Burger s brancinom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Date malo više ljubavi i dobijete spektakl zauzvrat

Kako je vrijeme prolazilo, vidjeli su da se i apetiti ljudi povećavaju i da traže nešto novo. Trebalo je zadovoljiti stotinu različitosti, ubaciti u ponudu ponešto za svakog. Piletini su se pridružile i gljive i riba. Prvo su eksperimentirali s lososom, a naposljetku ih je priča odvela do brancina, tog popularnog i atraktivnog srebrnokošca. Meso mu je blago ružičaste boje koje pripremom postaje bijelo kao kod bakalara.

"Meni je uvijek poseban užitak raditi s ribom, iskreno. Paše mi ta nježnost ribe i da joj treba malo više ljubavi dati, a onda se može dobiti nešto što je spektakularno fino", govori nam chef Palfi.

Brancin u rukama chefa Palfija Brancin u rukama chefa Palfija (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

I mi smo dobili nešto spektakularno fino. U kuhinji je bio Marko, a mi smo promatrali s pulta. Filetirao je svježi brancin; skinuo mu kožu i povadio kosti nožem kako bi meso ostalo čvrsto i narezao na deblje trakice. Nakon toga ide marinada na bazi jogurta, začina i piva koja vuče korijene iz Indije, a koja funkcionira i s piletinom. Važno je koristiti visokoproteinsko brašno kako bi vanjski omotač bio hrskav, otkriva nam Marko tajnu dobrog coatinga. Riba ide u vrelo ulje na minimalno 180 °C, ne duže od dvije minute.

Riba u tortilji ili burger pecivu – ovisi o ukusima. Dodaju se još dva umaka; jedan na bazi limuna i češnjaka, drugi malo pikantniji s harissom. Svježe povrće i malo sira. Malo? Da. Tako do izražaja dolazi umami, kaže Marko, onaj aftertaste koji često izaziva osjećaj da nam cure sline. Sir se ne mora osjetiti na prvu, ali daje dubinu okusa.

Prženi brancin iz Palfijeve kuhinje Prženi brancin iz Palfijeve kuhinje (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

"Riba se prži vrlo brzo, zadržava jako puno sočnosti, svježine, nutrijenata, a nema po sebi puno tijesta, brašna, samo taj hrskavi coating i čisti filet ribe", priča nam Marko dok sprema sočan burger i tortilju za prste polizati.

Prenošenje znanja drugima

Bez kvalitetnih namirnica teško da bi i jelo koje iziđe iz kuhinje bilo fino i ukusno. Bez obzira na chefove majstorije. I tu im provjerenim i kvalitetnim namirnicama pomaže Metro, koji ih prati u svim projektima, od glazbenih festivala do Full Circlea. Uvijek je to dobra i zdrava komunikacija, ističe Marko. Na jednome mjestu mogu riješiti sve svoje potrebe, što im je vrlo bitno.

Tako ostaje više vremena za nove kombinacije i recepte i savršene užitke koji izlaze iz njegove kuhinje. Ali i za prenošenje znanja drugima, onima najmanjima.

Burger s brancinom Burger s brancinom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

"Moja mama je bila super kuharica, dandanas je, ali ona je tradicionalna kuharica koja je mene naučila na to da volim dobro jesti. Povukao jesam neke stvari od nje, ali ono gdje ja vidim da bi se to moglo dogoditi jesu moja djeca. Sve vole probati, uključiti se u kuhanje, tako da mislim da bi one mogle biti te koje bi od mene nešto pokupile. Ako budu htjele", zaključuje Marko sa smiješkom.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #punkufer preporuka
  • #Metro 2024
  • #Metro
  • #brancin
  • #marinex
  • #palfi
  • #full circle
  • #street food
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: "Loše vrijeme" dio je čarolije
Maltempo
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: Svjetionik na kojem je "loše vrijeme" dio čarolije, a u kojem možete prespavati
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Maslac od jabuka recept
Jednostavan recept
Ovaj "maslac" od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Ideja za vikend
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Pun iznenađenja: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Pun iznenađenja
Lijepa Idrija usred još ljepše prirode: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
MORH: Redovite dnevne i noćne letačke aktivnosti borbenih aviona Rafalea
Svakodnevno
MORH uputio upozorenje: "Očekujte to danju i noću u cijeloj Hrvatskoj"
Masakr u susjedstvu: Otac kamenom zatukao i ubio ženu i sina, kćeri se bore za život
Sumanuti čin
Masakr u susjedstvu: Otac kamenom zatukao i ubio ženu i sina, kćeri se bore za život
show
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Kate Middleton na sitotisku
ide joj od ruke!
Njezin zadatak je iznenadio sve - Kate Middleton dokazala da i ovo zna!
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Preminula poznata pjevačica nakon pada s balkona, tužnu vijest je objavila njezina kćer
zdravlje
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
podijelio je na društvenim mrežama
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Urnebesno
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Medvjedi su sve lukaviji, ne bi znali što se dogodilo da ga kamera nije uhvatila na djelu
Wow!
Medvjedi su sve lukaviji, ne bi znali što se dogodilo da ga kamera nije uhvatila na djelu
tech
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
"Temelji su postavljeni"
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
sport
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
europski ispit
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
užas!
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
Mario Kovačević najavio Maccabi Tel-Aviv pa potvrdio ozljedu Sergija Domingueza
Najava Maccabija
Kovačević potvrdio veliki udarac uoči gostovanja u Srbiji: Otpao važan prvotimac
tv
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
putovanja
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
Borba s troškovima
Jedna od najvećih europskih kompanija otpušta 4000 radnika, a floti će nadodati 230 novih zrakoplova
lifestyle
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
Stan u Čitluku koji očarava detaljima i minimalizmom
inspiracija iz čitluka
Pogledajte Vanjin stan koji je toliko topao i ugodan. Ni ova ga hladna boja u tome nije spriječila
sve
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kate Middleton na sitotisku
ide joj od ruke!
Njezin zadatak je iznenadio sve - Kate Middleton dokazala da i ovo zna!
Burgeri Tomino burger bara
Pokrovitelj Metro

Od Pakoštana preko Zagreba do New Yorka: Njihova peciva za burger od fermentiranog tijesta dobivaju novu dimenziju u rukama diplomiranog kriminalista

Čini se kako su za dobru priču potrebni dobar kriminalist i dobra peciva za burger. Imamo i jedno i drugo. I treće – dobru priču. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close