Žuri polako, jedan je od savjeta koji chefovi daju mladim kuharima. No osim pametnog planiranja, da bi ručak bio brže gotov možete se poslužiti i s nekoliko trikova.

Omekšavanje maslaca

Ako ste zaboravili na vrijeme izvaditi maslac iz hladnjaka tako da stigne omekšati, nemojte pokušavati ubrzati proces tako da ga stavite na tanjurić i zagrijete u mikrovalnoj jer će se djelomično rastopiti, zbog čega biskviti i tijesta mogu biti pretvrdi.

No uz malu pomoć pare dobit ćete odličan rezultat. U posudu ulijte šalicu do dvije vode pa je zagrijte u mikrovalnoj dvije minute. Za to vrijeme narežite maslac na kockice i stavite ih na tanjur. Brzo izvadite posudu s vodom kako bi para ostala u mikrovalnoj pa stavite unutra tanjur s maslacem.

Također, umjesto toga možete naribati maslac ili stavite maslac u plastičnu vrećicu pa prođite nekoliko puta valjkom i omekšat će za čas.

Trik s marinadom

Jedna od tajni sočnog mesa punog okusa je u mariniranju prije pripreme. Imate li običaj zamrznuti meso nakon kupnje i potom ga odmrznuti i zatim marinirati, možete uštedjeti vrijeme tako da svježe meso prelijete marinadom i zatim stavite u zamrzivač.

Pirjanje luka

Morate li propirjati luk, a nemate dovoljno vremena čekati da se lijepo karamelizira, možete se poslužiti trikom sa sodom bikarbonom. Ogulite luk i narežite ga što sitnije, zagrijte ulje u velikoj posudi kako bi luk bio raspoređen u jednom sloju na što većoj površini i zatim ga posipajte sodom bikarbonom. Pržite miješajući dok ne potamni i omekša, oko deset minuta.

Ledena kupka za vino

Zaboravite li na vrijeme ohladiti vino, a ručak je spreman za posluživanje možete se poslužiti trikom brzinskog hlađenja u ledenoj kupki za koji će vam trebati oko pet minuta. Uzmite veliku posudu ili lonac i stavite unutra oko 2 kilograma leda te dodajte dvije šalice soli. Smjestite unutra bocu vina pa napunite vodom tako da dopire do vrata boce.

Brzinsko guljenje

Morate li oguliti više češnjeva češnjaka skratite si muke tako da horizontalno prepolovite cijelu glavicu, stavite je na dasku za rezanje i čvrsto poklopite širokom i plosnatom oštricom noža. Ljuska češnjaka ostat će u komadu i dovoljno ju je samo odvojiti. Također, režanj češnjaka možete položiti na radnu plohu, zgnječiti ga dnom staklenke pa staviti u staklenku, poklopiti je i snažno protresti.

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine Sporo pečena svinjetina Svinjski obrazi/Ilustracija Tangsuyuk hrskava korejska svinjetina +0 Svinjetina se može pripremiti na razne načine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju