Topljeni sir je popularni specijalitet makedonske kuhinje koji se nalazi na meniju većine restorana i pizzerija u Makedoniji. Obično se poslužuje s hrskavim kruščićima sa sezamom, a može biti predjelo ili toplu međuobrok. Izvrsno ide uz bijelo vino i pivo, pa ćete ga često sresti i na kućnim zabavama. Topeno sirenje radi se s dvije ili tri vrste sira, u Makedoniji je jedan od njih obavezno kačkavalj, ali možete ga zamijenti i drugim tvrdim ovčjim sirom.
Ovaj recept je vrlo jednostavan, ali ako vam nedostaje okusa, jelo možete obogatiti šampinjonima, pršutom ili kakvom začinjenom kobasicom. Ako se odlučite za tu varijantu, šampinjone, pršut ili kobasicu narezanu na kriške poslažite na prvi red sira, a dalje nastavite s pripremom kao u receptu. Poslužite jelo s toplim hrskavim kruhom dok je još vruće.
Sastojci za topeno sirenje:
• 600 g feta sira, razmrvljenog
• 100 g bijelog sira (tvrdog ovčjeg), naribanog
• 100 g žutog sira (npr. gauda ili edamer), naribanog
• 2-3 žlice passate od rajčice ili kečapa
• origano
Bešamel:
- 60 g maslaca
- 3 žlice brašna
- 1/2 l mlijeka
Priprema topenog sirenja:
- Napravite bešamel. Rastopite maslac i dodajte brašno, pa miješajte dok ne dobije zlatnu boju. Ulijte mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne.
- U keramičku posudu za pečenje izmrvite fetu tako da prekrije dno. Dodajte umak rajčice i origano, zalijte s pola bešamela, dodajte naribani žuti sir (ostavite malo sa strane) i naribani bijeli sir. Ponovno zalijte bešamelom, na vrh dodajte preostali žuti sir i malo passate od rajčice.
- Stavite u pećnicu na 200 stupnjeva i pecite dok se sir na vrhu lijepo ne otopi i ne dobije lijepu boju.
Zaobići ili ne? 11 "škakljivih" jela koja (ne) morate probati u Austriji +2