Na kišan i tmuran dan u potrazi smo za utješnim i toplim jelima na žlicu. Ovaj tjedan ne kuhamo samo fina jela koja se mogu pripremiti u jednom loncu, tavi ili limu za pečenje, već i ona koja se mogu pripremiti za relativno malo novaca.

Uz korištenje nekih osnovnih sastojaka iz smočnice poput ulja, brašna, soli i papra, dali smo si budžet od maksimalno 10 eura na dan.

#MeatlessMonday otvaramo s ukusnim kuhanim slanutkom u umaku od rajčice koji se servira na kruhu, tortilji ili salati. Nastavljamo s finim povrtnim varivom s dodatkom naribanog sira koji će vas sjajno utopliti.

Na jelovniku će se naći i kremasto varivo od graha koje se može složiti za svega par eura, ali i toskanski pileći gulaš.

Slanutak u umaku od rajčica poslužite s tostiranim kruhom Slanutak u umaku od rajčica poslužite s tostiranim kruhom (Foto: Shutterstock)

Ljubitelji slatkog mogu se zasladiti palačinkama-zlevankama koji se pripremaju u pećnici, a mogu se servirati kao doručak, međuobrok ili desert.

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata sa sedam jela za svaki dan ovoga tjedna. 

Ponedjeljak, 17.3. – Kuhani slanutak u umaku od rajčice  

Slanutak je dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog slanutka nalazi se oko 8 do 9 grama proteina. Obiluje i ugljikohidratima te prehrambenim vlaknima koji će vas dugo držati sitima.

Slanutak možete samostalno skuhati. No ako želite ovo jelo napraviti u kratkom roku, poslužite se onime iz konzerve. Sljubite ga s pasatom i ponešto začina te poslužite na tostiranom kruhu. Imamo recept! 

Utorak, 18.3. – Njoki s kobasicama 

Što kažete na njoke u sočnom umaku na bazi rajčica i kobasica? Kupite li već gotove njoke u trgovini, cijeli ručak može biti gotov za 20-ak minuta. Najbolje od svega? Jelo se priprema u jednom loncu što smanjuje vrijeme pripreme, ali i pranja i pospremanja nakon ručka.

Povrtno varivo sa sirom Povrtno varivo sa sirom (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 19.3. – Kremasto varivo od graha

Jednostavan i cjenovno prihvatljiv ručak može se napraviti od relativnog malo novca. Ovo varivo od bijelog graha najbolji je dokaz. Ako za pripremu jela upotrijebite suhi grah koji ste sami skuhali, bit će vam dovoljno oko tri eura za ovaj ručak koji će nahraniti četveročlanu obitelj.

Četvrtak, 20.3. – Povrtno varivo sa sirom

Za pripremu ovog povrtnog variva sa sirom bit će vam potrebno tek nešto oko pola sata. Povrće poput brokule, mrkve i krumpira skuhajte u temeljcu, te ga obogatite naribanim sirom, mlijekom i maslacem. Najbolje je upotrijebiti cheddar, ali poslužiti se možete i drugim punomasnim sirevima koji se lijepo tope.

Američke palačinke iz pećnice Američke palačinke iz pećnice (Foto: Shutterstock)

Petak, 21.3. – Orzo tjestenina s tunom 

Kratko rezana tjestenina u obliku velikog zrna riže – orzo, sjajna je baza za pripremu brzog ručka ili večere. Ako želite smanjiti i količinu potrošenog suđa, pripremite jelo u jednom loncu. Donosimo vam najlakši recept za orzo tjesteninu skuhanu u jednom loncu s rajčicama i tunom iz konzerve.

Subota, 22.3. – Palačinke-zlevanke 

Američke palačinke izgledaju znatno drugačije od onih kakve jedemo u Hrvatskoj i većini Europe – manje su, deblje i imaju robusniju teksturu. Iako se uglavnom peku na štednjaku u tavi, postoji još lakša verzija iz pećnice. Svi se sastojci za palačinke pomiješaju i izliju u namašćeni kalup, ispeku u pećnici i serviraju s preljevom po želji. 

Nedjelja, 23.3.- Toskanski pileći gulaš  

U nedjelju ćemo pripremiti toskanski pileći gulaš s bijelim grahom. Kod ovog jela nas je osvojila što je ukusno, fino i gotovo za samo 25 minuta. Količina sastojaka navedena u receptu dovoljna je za četiri porcije.

Lagano, fino i gotovo za 15-ak minuta: 7 super jela za svaki dan ovoga tjedna Losos u korici od pesta Pržena riža Čupavci, ali u obliku kuglica +1 Pizza od