Kao inspiracija za ovotjedni jelovnik poslužila su neka od jela koja su vam se najviše svidjela u prošloj godini: recepti koje ste komentirali ili dijelili na društvenim mrežama. Jela ne traže komplicirane sastojke, a ni previše truda u kuhinji…

Ponedjeljak, 8. 1. – Apšmalcane mahune

Apšmalcane mahune pravi su zagrebački specijalitet, a riječ je o mahunama koje se prvotno skuhaju u vodi, a potom preprže na nekoj vrsti masnoće s krušnim mrvicama. Jelo je dobilo ime prema njemačkoj riječ za masnoću – schmaltz. Krušne mrvice mogu se prepržiti na masti, ulju ili maslacu – na vama je izbor, dok će im dodatnu dozu okusa dati komadići nasjeckanog špeka i češnjaka. Recept možete potražiti ovdje.

Mesni ragu sjajno ide uz široke rezance Hrana i piće Opasna konkurencija bolonjezu: Ragu od dvije vrste mesa koji savršeno paše uz široke rezance

Utorak, 9. 1. – Umak od piletine i gljiva

Špinat, piletina i gljive provjereno su dobra kombinacija namirnica koju možete iskoristiti za pripremu fantastičnog umaka. Poslužiti ga možete uz tjesteninu, rižu ili pire od krumpira i omiljenu salatu. A da biste skuhali savršeno kremasti umak, slobodno preskočite vrhnje za kuhanje. Em ćete izbjeći aditive, em će jelo biti ukusnije. Ovdje kliknite za recept.

Srijeda, 10. 1. – Pohana cvjetača iz pećnice

Ako ne želite peći cvjetaču u dubokom ulju, termički je možete obraditi i u pećnici. Neposredno prije kraja pečenja umočite je u finu marinadu na bazi meda i češnjaka, ponovo zapecite i poslužite toplu uz umak po želji. Ovdje je i recept.

Kremastu palentu poslužite uz pirjano meso ili povrće Kremastu palentu poslužite uz pirjano meso ili povrće (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 11. 1. – Malo drukčija palenta

Kuhana palenta sjajan je prilog u zimskim mjesecima – možete je poslužiti uz sve, od toplog mlijeka ili bijele kave do mesnog gulaša. Da biste skuhali ukusnu i kremastu palentu, ne treba vam puno sastojaka ni vremena. S instant-palentom jelo može biti gotovo u svega pet minuta, a poslužiti je možete primjerice uz pohana pileća prsa.

Petak, 12. 1. – Složenac s mljevenim mesom

Krumpir, mljeveno meso i sir sjajan su gastronomski trio koji se može kombinirati na različite načine. Mi vam predlažemo da ta tri sastojka sljubite u jedan ukusan složenac. Ovaj složenac sjajan je izbor za ručak ili večeru. Vrlo se jednostavno priprema, a znat će ga napraviti i najveći amateri u kuhinji.

Tost Tost (Foto: Shutterstock)

Subota, 13. 1. – Pohane rolice

Hrskave izvana, a iznutra sočne – pohane rolice od kruha idealan su doručak ili večera, a napuniti ih možete čime poželite. Kombinacije sastojaka idu mnogo dalje od klasika s pekmezom ili čokoladom – pune se kobasicama, šunkom i sirom, ali i voćem. Ovdje je i recept. 

Nedjelja, 13. 1. – Piletina s krumpirom

Da biste složili fin ručak ili večeru, ne trebate potrošiti puno vremena niti neprestano stajati za štednjakom. Umjesto toga stavite sve sastojke na jedan protvan, položite ga u pećnicu i pustite da ona odradi sav posao. Ovdje ćete pronaći recept.

Vodič za kuhanje: Koje žitarice obvezno treba namočiti prije kuhanja? Rižoto Ječam - 7 Ječam - 6 +3 Popečci od prosa
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju