Cvjetača je fantastična namirnica za kulinarska eksperimentiranja. S ovim korjenastim povrćem možete napraviti brojna jela – dodati ga u juhe, variva, curryje i gulaše. Iskoristiti ga možete za pripremu povrtne alternative za rižu ili tijesto za pizzu.

Cvjetača je i odlično povrće za pohanje. Narežite glavicu na manje cvjetove, panirajte ih na uobičajeni način s jajima, brašnom i krušnim mrvicama, a potom je ispecite na tavi ili u dubokom ulju dok ne postane ekstra hrskava.

Ako ne želite peći cvjetaču u dubokom ulju, termički je možete obraditi i u pećnici. Neposredno prije kraja pečenja umočite je u finu marinadu na bazi meda i češnjaka, ponovo zapecite i poslužite toplu uz umak po želji. Ovaj recept toliko je dobar da će se svidjeti i onima koji nisu veliki ljubitelji cvjetače.

Sastojci za pohanu cvjetaču:

  • 240 g panko krušnih mrvica
  • 230 g meda
  • 170 ml umaka od soje
  • 125 ml vode
  • 120 g bijelog brašna
  • 4 žlice kukuruznog škroba
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 3 velika jaja
  • 2 limete
  • 2 žlice ljutog umaka
  • 1 glavica cvjetače
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Priprema pohane cvjetače:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Narežite cvjetaču na manje cvjetove i pomiješajte je s brašnom. Začinite solju i paprom. Miješajte zajedno sastojke dok se brašno ne zalijepi za cvjetove.
  3. U zasebnoj zdjelici izmućkajte dva jaja i dvije žlice vode. U dublju zdjelu stavite panko krušne mrvice.
  4. Cvjetaču umočite u jaja pa u panko mrvice. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  5. Paniranu cvjetaču stavite na lagano namašćeni lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 25 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava.
  6. Dok se cvjetača peče, napravite umak: u maloj zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob i 125 ml vode dok ne dobijete smjesu bez grudica. Stavite sa strane.
  7. Pomiješajte umak od soje, med, sok dvije limete, sitno nasjeckani češnjak i ljuti umak. Zagrijte u manjem lončiću. Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu i umiješajte smjesu na bazi kukuruznog škroba. Kuhajte sve zajedno oko dvije minute dok se umak ne zgusne.
  8. Kada je cvjetača pečena, premažite je dobivenim umakom i vratite u pećnicu na nekoliko minuta da se zapeče.
  9. Poslužite odmah. Dobar tek!

Niskokalorična, a zasitna namirnica: 5 razloga zašto bismo trebali jesti cvjetaču Zapečena cvjetača s ukusnim preljevom Cvjetača je vrlo fleksibilna namirnica +0 Cvjetača

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju