Ljeto miriše na more, sunce - i punjene paprike! A kako vam ne bi dosadile, najbolje je zaviriti u tuđi lonac - pronašli smo azijski recept koji se jednostavno prilagođava našim krajevima. Osim omiljenih paprika, i tikvice se ljeti pripremaju na sve moguće načine. Em što ne traže dugotrajnu pripremu, em se sjajno kombiniraju s mljevenim mesom, najrazličitijim povrćem, sirom… Kako ne biste morali previše mozgati oko toga što ćete kuhati ovaj tjedan, donosimo sedam prijedloga koji su nam se osobito svidjeli.

PONEDJELJAK - PUNJENE PAPRIKE

Japanci svoje punjene paprike zovu piman nikuzume, pune ih mljevenim mesom i peku u tavi. Ponekad ih poslužuju i s ljepljivim slatko-kiselim umakom kako bi bile sočnije. Paprike koje se koriste u Japanu zovu se piman. Radi se o malim i nešto tanjim paprikama od babura na koje smo naviknuli, ali bez obzira na vrstu koju koristite, bit će itekako ukusne. Neki kuhari prije punjenja mesom paprike pospu brašnom kako bi smjesa ostala na mjestu. Ovdje ćete pronaći recept.

UTORAK - ROLICE OD TIKVICA 

Tanko narezane ploške tikvica najprije ispržite, a zatim napunite omiljenim sastojcima, poput kremastog sira u koji možete dodati začinsko bilje poput češnjaka, vlasca i kopra, ali i povrća, kao što su štapići paprike, ploške rajčica ili pak naribana mrkva. Zarolajte poput palačinke – i uživajte! Tu je i recept.

SRIJEDA - POHANI PATLIDŽANI 

Iskoristite sezonu patlidžana i napravite ukusne pohance od tog sjajnog povrća. Umjesto pohanja u dubokom ulju poslužite se malim trikom i hrskave zalogaje napravite bez puno dodatnih masnoća – u pećnici. Ovdje kliknite za recept.

Fritaja iz pećnice Fritaja iz pećnice (Foto: Shutterstock)
 

ČETVRTAK - FRITAJA S POVRĆEM 

Fritaja iz pećnice može poslužiti kao konkretan doručak ili lagani ručak, a za pripremu vam neće trebati više od 10 minuta. Dapače, sve možete pripremiti i večer ranije, pa ujutro samo ispeći u pećnici. Mladi luk, paprika i baby špinat divno se slažu s jajima, a feta ili kozji sir zaokružit će čitavu priču. Kliknite ovdje za recept.

PETAK - PUNJENE LIGNJE 

Znamo da ima pregršt recepata za punjene lignje jer lignje se mogu puniti različitim nadjevima, od riže i krumpira pa sve do pršuta, sira i špinata, uz obvezne sjeckane popržene krakove. Toj raznovrsnoj zbirci recepata dodajemo i ovaj za lignje na sicilijanski način, gdje se uz sjeckane krakove u nadjevu može naći i mekana sredina kruha te ribani parmezan, a sve se na kraju može fino zapeći u umaku od rajčica, ali i ne mora, taj se korak ostavlja vama na volju. Ovdje potražite recept.

Rižoto Rižoto (Foto: Shutterstock)

SUBOTA - RIŽOTO S RAJČICAMA 

Za ukusan rižoto nije potrebno puno sastojaka, ali kako bi bio kremast, valja se pridržavati pravila pripreme. Zvijezda jela je škrob koji oslobađa riža, zbog čega je ne treba ispirati u vodi prije pripreme. Neumornim miješanjem škrob se otapa u temeljcu i daje finu teksturu. Recept za rižoto s rajčicama potražite ovdje.

Cheesecake od kave i čokolade Cheesecake od kave i čokolade (Foto: Shutterstock)
 

NEDJELJA - CHEESECAKE S KAVOM I ČOKOLADOM 

Kava i čokolada duet je koji je izašao iz kulinarskog raja. Te namirnice uljepšat će i okuse klasičnog cheesecakea bez pečenja. Umjesto smrvljenog keksa koji je obično baza mnogih torta od sira, napravite nešto zdraviju verziju od oraha i svježih datulja. Donosimo vam recept za prefini i vrlo jednostavan cheesecake od kave i čokolade. Najteži je dio u cijelom postupku čekanje da se torta stvrdne.

7 vrsta hrane koju svakog tjedna jedu najdugovječniji ljudi na svijetu Ljubičasti slatki krumpir Borovnice U plavim zonama ljudi najčešće jedu hranu temeljenu na namirnicama biljnog porijekla +0 Varivo od slanutka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju