Za ukusan rižoto nije potrebno puno sastojaka, ali kako bi bio kremast valja se pridržavati pravila pripreme. Zvijezda jela je škrob koji oslobađa riža, zbog čega je ne treba ispirati u vodi prije pripreme. Neumornim miješanjem škrob se otapa u temeljcu i daje finu teksturu. Više o tome koju rižu odabrati za rižoto možete provjeriti ovdje.

Kod rižota je jako važno da zrna ostanu al dente, da vanjski rub bude mekan, a sredina se osjeti pod zubima. Da bi se to postiglo, ovisno o odabranoj riži, ona se kuha oko 20 minuta.

Rižu je potrebno najprije popržiti, a potom se postepeno dolijeva vruća tekućina, poput temeljca, miješajući dok ju riža ne upije. Dvije minute prije kraja kuhanja trebate žustro umiješati malo maslaca i prema želji parmezana.

Rižoto Rižoto (Foto: Shutterstock)

Recept za rižoto s rajčicama:

  • 400 g pelata
  • 1 l temeljca od povrća
  • 1 manji komadić maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 grančica ružmarina
  • 250 g riže za rižoto (arborio, carneroli ili vialone nano)
  • 300 g cherry rajčica
  • 1 mali svežanj bosiljka
  • 150 g parmezana

Gljive Hrana i piće Genijalan razlog zbog kojeg vrsni kuhari nikad ne bacaju sokove od pečenih gljiva

Priprema rižota:

  1. Luk, češnjak i ružmarin sitno nasjeckajte. Cherry rajčice prepolovite. Parmezan naribajte. Bosiljak natrgajte.
  2. Pelate i 500 ml temeljca izmiksajte dok ne postane glatko pa ulijte u lonac. Dodajte preostali temeljac pa zagrijte na laganoj vatri.
  3. U međuvremenu zagrijte maslac i ulje pa lagano zagrijavajte dok se maslac ne otopi. Dodajte luk i pržite 6-8 minuta dok ne omekša. Umiješajte češnjak i ružmarin, pa pržite još 1 minutu. Dodajte rižu i pržite uz miješanje 1 minutu.
  4. Počnite dodavati vrući temeljac s rajčicom otprilike četvrtinu po četvrtinu. Kuhajte rižoto često miješajući, dodavajući još temeljca kako ga riža upije. Nakon što ste dodali pola temeljca, dodajte cherry rajčice.
  5. Kada riža omekša poklopite rižoto i ostavite 1 minutu, zatim umiješajte bosiljak. Poslužite posuto parmezanom i paprom.

7 veličanstvenih: Mediteranski specijaliteti za svaki dan ovog tjedna u kojima ćete uživati Nutellotti, ilustracija Njoki Kremasta toskanska piletina +0 Fakes grčko varivo od leće

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju