Za ukusan rižoto nije potrebno puno sastojaka, ali kako bi bio kremast valja se pridržavati pravila pripreme. Zvijezda jela je škrob koji oslobađa riža, zbog čega je ne treba ispirati u vodi prije pripreme. Neumornim miješanjem škrob se otapa u temeljcu i daje finu teksturu. Više o tome koju rižu odabrati za rižoto možete provjeriti ovdje.
Kod rižota je jako važno da zrna ostanu al dente, da vanjski rub bude mekan, a sredina se osjeti pod zubima. Da bi se to postiglo, ovisno o odabranoj riži, ona se kuha oko 20 minuta.
Rižu je potrebno najprije popržiti, a potom se postepeno dolijeva vruća tekućina, poput temeljca, miješajući dok ju riža ne upije. Dvije minute prije kraja kuhanja trebate žustro umiješati malo maslaca i prema želji parmezana.
Rižoto (Foto: Shutterstock)
Recept za rižoto s rajčicama:
- 400 g pelata
- 1 l temeljca od povrća
- 1 manji komadić maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 grančica ružmarina
- 250 g riže za rižoto (arborio, carneroli ili vialone nano)
- 300 g cherry rajčica
- 1 mali svežanj bosiljka
- 150 g parmezana
Priprema rižota:
- Luk, češnjak i ružmarin sitno nasjeckajte. Cherry rajčice prepolovite. Parmezan naribajte. Bosiljak natrgajte.
- Pelate i 500 ml temeljca izmiksajte dok ne postane glatko pa ulijte u lonac. Dodajte preostali temeljac pa zagrijte na laganoj vatri.
- U međuvremenu zagrijte maslac i ulje pa lagano zagrijavajte dok se maslac ne otopi. Dodajte luk i pržite 6-8 minuta dok ne omekša. Umiješajte češnjak i ružmarin, pa pržite još 1 minutu. Dodajte rižu i pržite uz miješanje 1 minutu.
- Počnite dodavati vrući temeljac s rajčicom otprilike četvrtinu po četvrtinu. Kuhajte rižoto često miješajući, dodavajući još temeljca kako ga riža upije. Nakon što ste dodali pola temeljca, dodajte cherry rajčice.
- Kada riža omekša poklopite rižoto i ostavite 1 minutu, zatim umiješajte bosiljak. Poslužite posuto parmezanom i paprom.
7 veličanstvenih: Mediteranski specijaliteti za svaki dan ovog tjedna u kojima ćete uživati +0