Ovaj tjedan želimo uživati u ukusnim obrocima koji će nas okrijepiti, zasititi i oduševiti svojim okusom. Donosimo vam poboljšane verzije klasičnih jela koje i inače volimo spremati.
Ponedjeljak bez mesa otvaramo s nevjerojatno ukusnim varivom od graha s pestom od badema u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa, ali i prefinom tjesteninom s karameliziranim lukom.
Za ljubitelje mesa tu je piletina u ljutkastom umaku na bazi rajčice, francuski gulaš od junetine koji je najbolje servirati uz pire od krumpira i pohani svinjski kotleti.
Nismo zaboravili niti na ljubitelje slatkog – u subotu ćemo se počastiti kremšnitama kakve se rade na Bledu u Sloveniji.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam finih recepta – po jedan za svaki dan ovoga tjedna.
Ponedjeljak, 5.5. – Varivo od graha
Ukusno varivo od graha može se napraviti i bez špeka, kobasica ili drugih suhomesnatih proizvoda. Ovo varivo od graha s čili papričicama i pestom od badema najbolji je dokaz.
Grah će imati najbolji okus ako skuhate sami – suhi grah. Ako želite jelo napraviti u najbržem kraćem roku upotrijebite već onaj kuhani iz konzerve.
Utorak, 6.5. – Piletina u ljutom umaku
Pollo alla potentina ili piletina u ljutom umaku od rajčice fino je talijansko jelo koje se može spremiti za samo 20 minuta.
Osvojit će vas svojim okusom, a priprema se sa svakodnevnim sastojcima iz hladnjaka i smočnice. Kao prilog ovom talijanskom tradicionalnom jelu poslužite pečeni krumpir.
Srijeda, 7.5. – Tjestenina s lukom
Ukusno jelo možete napraviti tek od nekoliko sastojka – te u jednom loncu. Ova tjestenina s lukom i sirom odličan je dokaz ovoj tvrdnji. Da biste je napravili ne treba vam puno skupih namirnica – izuzev komadića dobrog Gruyera ili nekog sličnog topivog sira, za ovo jelo trebat će vam tek nešto tjestenine, luka i začina.
Četvrtak, 8.5. – Gulaš od junetine
Na jugozapadu Francuske smjestila se povijesna regija Gaskonja, a koja je ljubiteljima hrane poznata po odvažnim okusima i zemljanim notama. Upravo iz nje potječe ovaj gulaš od junetine i korjenastog povrća.
Umjesto na maslinovom ulju, sastojci se piraju na pačjoj masti. Uz robusnu junetinu kuha se mrkva, pastrnjak i luk. Dodatnu dubinu okusa daje domaći mesni temeljac, sušene šljive i crveno vino.
Petak, 9.5. – Losos u korici od pistacija
Obožavate pečeni losos? Nudimo vam recept za još slasniju verziju ove prefine ribe bogate omega 3 masnim kiselinama. Sljubite je s koprom i vlascem te "zaogrnite“ u orašasti prekrivač od preprženih pistacija. Jedna riječ: savršenstvo!
Subota, 10.5. – Bledske kremšnite
Jeste li ikada probali blejsku kremnu rezinu ili takozvanu bledsku kremšnitu? Sastoji se od prhkog lisnatog tijesta, fine žute kreme od jaja i prozračnog šlaga. Imamo recept kako je napraviti kod kuće!
Nedjelja, 11.5. – Pohani svinjski kotleti
Ovako fine pohane kotlete od svinjetine još niste probali! Oni kombiniraju kuharske tehnike različitih zemalja: svinjski kotleti se umaču u jaja, a potom u krušne panko mrvice koje ste začini svježe naribanim parmezanom i sitno sjeckanom kaduljom prije nego što se stave u vruće ulje. Obavezno trebate probati!
Jednostavna, a neodoljiva: 7 jela za svaki dan ovog tjedna na koja nećete potrošiti puno vremena, a ni eura