Brzinska jela spas su kada smo gladni, a nemamo puno vremena za pripremu jela. Ovaj tjedan kuhamo baš takve obroke, koji se uz malo organizacije mogu spremiti za 20-ak minuta.

Tjedan otvaramo ukusnim njokima, koji se umjesto na štednjaku peku u pećnici zajedno s gljivama i drugim povrćem. Na hladan dan ugrijat ćemo se i ukusnom miso-juhom s ramen-rezancima.

Ispeći ćemo pileća prsa u finom umaku na bazi rajčice, maslina i fete, ali i napraviti brzinski curry s tim izvorom bjelančevina.

Za ljubitelje slatkog tu je i vrlo jednostavan, ali prefin desert – energetske kuglice napravljene od orašastih plodova, datulja i čokolade.

Pečeni njoki s gljivama Pečeni njoki s gljivama (Foto: Shutterstock)

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan ovoga tjedna.

Ponedjeljak, 17. 2. – Pečeni njoki s gljivama

Umjesto da ih skuhate, njoke ispecite zajedno s povrćem i gljivama u pećnici. Ispečeni njoki hrskavi su izvana, a mekani iznutra te neodoljivo podsjećaju na pečeni krumpir.

Ne samo da imaju fantastičan okus, već će i obrok biti gotov u relativno kratkom vremenu, a nakon njega nećete imati mnogo suđa za pranje.

Utorak, 18. 2. – Pileća prsa u grčkom umaku

Danas na jelovniku imamo jednostavnu piletinu u jednoj jedinoj tavi punoj okusa Grčke: masline, maslinovo ulje, feta, rajčica i origano. Prepržite meso, dodate sve, promiješate, opet malo promiješate i – gotovo.

Srijeda, 19. 2. – Tjestenina s tikvicama i sirom

Tjestenina je super ideja kada nemate puno vremena za pripremu jela. Mi ćemo je danas pomiješati s pirjanim tikvicama i nešto sira. Evo i kako se radi.

Miso-juha s ramen-rezancima, gljivama i tofuom Miso-juha s ramen-rezancima, gljivama i tofuom (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 20. 2. – Miso-juha s ramen-rezancima

Miso-juha s ramen-rezancima i dimljenim tofuom zgotovit ćete za manje od 20 minuta. Miso-pasta daje joj umami okus. Ako volite ljutu hranu, u juhu dodajte i nešto čili papričica ili praha.

Petak, 21. 2. – Kozice u slatko-kiselom umaku

Slatko-kiseli umak temelj je brojnih kineskih jela. S njime možete pripremiti različite vrste bjelančevina – od svinjetine od morskih plodova. Mi ga danas sljubljujemo s kozicama, a po želji ga možete servirati s kuhanom rižom.

Kozice u kiselo-slatkom umaku Kozice u kiselo-slatkom umaku (Foto: Shutterstock)

Subota, 22. 2. – Kuglice od oraha i čokolade

Energetske kuglice napravljene od cjelovitih namirnica poput sušenog voća i orašastih plodova zdravija su alternativa klasičnim kolačima i tortama. Vrlo lako se rade i ne iziskuju posebna slastičarska znanja.

Za njihovu pripremu ne morate čak ni paliti pećnicu. Pripremiti ih možete u sjeckalici povrća ili dobrom blenderu. Mi vam dajemo recept za verziju s orasima, datuljama i čokoladom.

Nedjelja, 23. 2. – Brzinski curry

Da biste razvili okus za dobar curry, valja se pomučiti. Začini za bazu tog jela prvo se tostiraju na tavi, a potom melju u mužaru i pretvaraju u zaokruženu i finu pastu s kojom ćete sljubiti druge sastojke.

Ako nemate vremena za taj postupak, poslužiti se možete već gotovim curry pastama koje se mogu nabaviti u trgovini ili samo curryjem u prahu, kao što je to slučaj s ovim curryjem koji će biti gotov u 20 minuta.

Sedam prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koja će se svidjeti – baš svima Francuski gulaš od junetine u vinu Tjestenina sa sirom Pečeni pileći zabatak +1 Njemačka krafna s pekmezom