Tek ubrane ili suhe, u knedlama, kompotu ili kao pekmez, šljive nas zaslađuju čitave godine – i niti malo se ne bunimo. Ali volimo onaj osjećaj kada kuhamo (i pečemo) s namirnicama kojima je sezona, kao da smo malo povezaniji s prirodom i kroz hranu tako slavimo njeno bogatstvo. 

U želji da isprobamo nešto novo i fino sa šljivama, na portalu www.krenizdravo.hr pronašli smo čak tri recepta za tart sa šljivama, a posebno nas je privukao ovaj koji dijelimo s vama – jer se ne peče. Sjajna kombinacija badema, čokolade i svježih šljiva svidjet će se ljubiteljima čokoladnih, voćnih i deserata s orašastim tekom.

Tart je jednostavno pripremiti – izblendate sastojke i izlijete ih u kalup, a onda rastopite čokoladu i prelijete je preko toga. Na vrh još idu svježe šljive, a kako se kolač jede hladan, za wow-efekt možete ga poslužiti s laganim vrućim preljevom od vanilije u koji ćete dodati nekoliko čokoladnih suza (i ne promiješati).

Sastojci za tart od šljiva i badema:

Kora:

  • 1 šalica badema
  • 1 šalica suhih šljiva bez koštica
  • 2 jušne žlice organskog kakaa bez šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jušna žlica vode (po potrebi)

Preljev:

  • 500 g svježih šljiva
  • 100 g tamne čokolade
  • 1 jušna žlica meda
  • 1 jušna žlica maslaca od badema
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • prstohvat soli

Priprema tarta od šljiva i badema:

  1. U blenderu usitnite bademe pa im dodajte suhe šljive, kakao i prstohvat soli. Izblendajte sve sastojke u kompaktnu smjesu. Po potrebi dodajte vode kako biste postigli kompaktnost smjese.
  2. Pripremite kalup za pečenje promjera oko 20 cm i obložite ga papirom za pečenje.
  3. Utisnite smjesu u kalup, a potom je stavite u hladnjak na hlađenje.
  4. Dok se kora hladi, pripremite nadjev. Otopite tamnu čokoladu pa joj dodajte maslac od badema, med i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte.
  5. Izvadite koru iz hladnjaka i preko nje prelijte nadjev od čokolade.
  6. Svježe šljive operite i sitno nasjeckajte te ih dodajte preko nadjeva od čokolade.
  7. Ponovno vratite tart u hladnjak na barem dva sata.
  8. Prije posluživanja tart možete posipati s još malo organskog kakaa.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju