Meso općenito ima bolji okus kada se marinira prije termičke obrade – osim ako ne slijedite ovaj recept za svinjske kotlete.
Svinjski kotleti se prvo ispeku na tavi, a potom se na preostaloj masnoći pripremi umak na bazi meda, pilećeg temeljca, jabučnog octa i češnjaka s kojim se meso servira.
Sočan med savršen je dodatak pečenoj svinjetini, dok češnjak i jabučni ocat predstavlja sjajan kontrast njegovoj slatkoći.
U ovom receptu možete iskoristiti svinjske kotlete s i bez kosti. Ovisno o vašem izboru ovisiti će i vrijeme termičke obrade.
Sastojci:
- 4 svinjska kotleta
- 100 ml pilećeg temeljca
- 65 ml meda
- 5-6 češnja češnjaka
- 2 žlice jabučnog octa
- 1 žlica maslaca
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pečenje
Priprema:
- Začinite svinjske kotlete sa solju, paprom i češnjakom u prahu.
- Zagrijte ulje u tavi, pa na njemu ispecite svinjske kotlete. Pecite meso oko tri do četiri minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju i dok se skoro ne ispeku do kraja. Savite meso sa strane.
- U istoj tavi rastopite maslac. Drvenom kuhačom sastružite sve eventualne zapečene masnoće s dna.
- Na maslacu prepržite sitno nasjeckane češnjak – pirjajte ga oko pola minute.
- Potom dodajte med, pileći temeljac i jabučni ocat. Dobro promiješajte.
- Vratite pečene kotlete u tavu i termički ih obradite do kraja u slasnom umaku nekoliko minuta.
- Poslužite ovako pripremljeno meso s kuhanom rižom, krumpirom, kruhom ili sezonskom salatom. Dobar tek!
Savjeti uz koje ćete napraviti slasne odreske i pečenja koja hrskaju, tope se u ustima i mame na još +3