Okruglice ili knedle od šljiva popularan su jesenski desert u hrvatskim domaćinstvima. Tijesto od krumpira i brašna puni se zrelim voćem, oblikuje u okruglicu i kuha u vrućoj vodi, a zatim se poprži na malo masnoće s krušnim mrvicama.

Da bi knedle bile ukusne i mekane, važno je pripremiti odgovarajuće tijesto. Iskusni znalci ističu da kuhani krumpir treba protisnuti kroz prešu za krumpir kako bi se uklonile sve eventualne grudice, a potom pomiješati s oštrim brašnom, razmućenim jajetom i malo soli.

Nemojte krumpir miksati ili blendati u električnim kuhinjskim aparatima jer će dobiti gumastu teksturu i tako pokvariti okus cijelog jela.

U starim kuharicama nerijetko možete vidjeti da se u tijesto dodavala i jedna žlica svinjske masti kako bi se poboljšala tekstura tijesta i deserta u cjelini. Ako niste skloni toj vrsti masnoće, umjesto nje možete dodati žlicu maslaca sobne temperature ili čak margarina.

Najfinije knedle dobit ćete od zrelog voća punog slatkoće. Ako ne raspolažete takvim šljivama, u prepolovljenu očišćenu šljivu dodajte žlicu šećera i malo cimeta.

7 razloga zašto biste češće trebali jesti šljive Šljive - 5 Šljive - 4 Šljive - 2 +1 Šljive - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju