Francuska gastronomija temelji se na ribi i plodovima mora, puževima i sličnim delicijama životinjskog porijekla. Baš zato mnoge je iznenadila činjenica kako je Michelin dodijelio svoju prestižnu zvjezdicu prvom veganskom restoranu u Francuskoj.

Točnije, riječ je o restoranu ONA, kratici za Origine Non Animale (bez životinjskog porijeka) koji je 2016. godine pokrenula Claire Vallee u Aresu blizu Bordeauxa. Hrabar je to potez za bivšu arheologinju koja odabrala malo mjesto u jugozapadnoj Francuskoj za svoj neobični poduhvat.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Potez kuharice s tri Michelinove zvjezdice na koji bi se u hrvatskim restoranima odlučili samo najhrabriji

Ne samo da se sama naučila kuhati, već je odlučila raditi isključivo hranu biljnog porijekla. Zadužila se na sve strane kako bi otvorila ONA-u te osmislili otmjeni jelovnik sa sedam sljedova koji se prodaje po cijeni od 59 eura, odnosno oko 450 kuna.

Na jelovniku se mogu naći ravioli od žutih tikivica, njoki s tartufima, blitva s veganskom ricottom i slične delicije s dodatkom algi, limunske trave i drugih netipičnih namirnica.

„Osjećam se kao da me pogodio vlak,“ priznala je vlasnica AFP-u ne mogavši sakriti svoje uzbuđenje odmah nakon što je saznala kako ju je Michelin uvrstio u svoj vodič za 2021. godinu.

OAZA Joyful Kitchen, Zagreb - 2 Hrana i piće Netipični restoran brze hrane u centru Zagreba u kojem se jela naručuju bez grižnje savjesti

"To je dobra stvar za vegansku zajednicu jer je ova zvijezda dokaz da francuska gastronomija postaje sve inkluzivnija i da u nju pripadaju jela biljnog porijekla, rekla je Vallee.

Iako je uvrštavanje veganskog restorana u ovaj vodič velika stvar, mnogi kritiziraju Michelin što nisu odustali od izdanja za 2021. godinu. S obzirom da je većina svijeta bila i još uvijek u karanteni zbog pandemije koronavirusa, mnogi restorani su bili zatvoreni dobar dio prošle godine pa je izbor bio dramatično smanjen.

No Michelin je uzvratio kritičarima da je izdavanje novog vodiča postupak kojim su željeli potaknuti ugostiteljstvo u kriznim vremenima, a koji će biti dostupan potkraj veljače. ONA je, baš kao i mnogi restorani u svijetu, dobar dio godine radila isključivo dostave.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju