Srdele, oslići, trlje i orade neke su od omiljenih riba na tržnicama i najčešći izbor mnogih. Međutim ako nisu svježe, ili ih jednostavno nema na ribarnici, dobro je imati i neku alternativu za fini i zdravi ručak.

Izbora je more, načina za pripremu još više, pa se nemojte obeshrabriti kada na ribarnici ne ugledate svoju omiljenu ribu i jedinu koju pripremate godinama. Zagrabite jednu kašetu dalje i otkrijte koja sva blaga krije naše more.

Osim ako niste stari morski vukovi koji sve znaju o ribi, mogao bi vam koristiti šalabahter koji smo pripremiti kada u ribarnici ne nađete omiljene primjerke.

Arbun

Arbuna ćete prepoznati po svijetloj ružičastoj boji. Manji primjerci imaju dosta čvrstih kosti pa ako ih želite izbjeći bolje je odabrati veće. Osim zbog kostiju, neki izbjegavaju arbune zbog mirisa joda, ali ako vam to ne smeta uživat ćete u čvrstom i ukusnom bijelom mesu. Veće sačuvajte za brodet, a manje možete ispržiti ili ispeći u pećnici. Ukusni su i s gradela, na lešo ili pečeni u škartocu.

Bugva

Bugva je jedna od najčešćih jadranskih riba, a na tržnicama se mogu naći i veći primjerci. Prepoznat ćete je po vretenastom, sivkasto, odnosno rebrnkasto-zelenkastom tijelu te prugama žućkaste boje, manjoj glavi i velikim očima. Izvrsna je na roštilju, iz pećnice ili tave, a može se i kuhati.

Cipal

Cipal je bijela riba koja se ponekad izbjegava jer se smatra "prljavom" ili "punom mulja", ali ako je svježa, ulovljena u čistom moru i očišćena kako treba, jako je ukusna. Stoga, ulovite li ciple na tržnici očistite im crne dijelove iz unutrašnosti jer će u suprotnom biti gorki. Najčešće se peče i prži, a veće primjerke možete skuhati, iskoristiti za juhe i temeljce. Ciple možete prepoznati po zlatnoj točki ili žutoj boji kraj škrga.

Fratar

Ova riba ima ovalno, visoko i vitko tijelo srebreno-žućkaste do tamnosive boje s dvije široke tamne pruge. Prosječne je duljine oko 20-ak cm. Meso fratra je bijelo i ako se dobro pripremi, sočno. Nakon što se očisti, mali fratar može imati više kostiju nego mesa, pa je bolje odabrati malo veće primjerke. Fratri se prže, peku na žaru ili pripremaju na lešo.

Gavun

Sitna riba svijetlo smeđe boje odlična je pržena - i osobito je vole oni kojima smetaju kosti jer se mogu jesti cijele. Ne moraju se niti čistiti, dovoljno ih je uvaljati u brašno i ispržiti u ulju. Možete ih isprobti i na lešo. Maksimalna duljina gavuna je 20 centimetara, tijelo je duguljasto, sivkasto srebrnih i zelenkastih boja.

Gof

Vrhunsko meso gofa izrazito se cijeni, osobito potrbušni dio. Nerijetko ćete ga naći narezanog na komade, a ponekad se nađu i manji primjerci u komadu. Odlučite li ga peći, komade gofa možete prethodno marinirati u maslinovom ulju sa začinskim biljem. Gof se naziva i gofa, orhan, ili felun - ako je mlad, kada je još uvijek žute boje, prije nego što je promijeni u srebrnkastu.

Pic

Prepoznat ćete ga po ovalnom tijelu i glavi koja ide u špic i kosim zubima te sivosrebrnoj boji te crnim i zlatnim prugama. Ima bijelo, izrazito ukusno meso i fantastičan je u brudetima, juhama ili na žaru.

Salpa

Iako nije omiljena zbog mirisa kojeg nekad može poprimiti jer se hrani biljem, pronađete li svježe salpe na tržnici možete biti sigurni da ćete imati fini obrok. Ako nije sasvim friška, radije je preskočite. Nakon kupnje je što prije (dobro) očistite i pripremite. Ovu bijelu ribu najbolje je ispeći u pećnici ili na roštilju. Na tržnici ćete je prepoznati po zlatnim prugama.

Skuša

Peče se u pećnici, prži, priprema na brodet ili marinira - skuša je ukusna na sve načine. Ovu "plavušu" možete pripremati na brojne načine. Nažalost, najčešće dolazi iz uvoza. Skušu ćete prepoznati po vretenastom tijelu plavih, zelelnih i srebrnkastih tonova te valovitim tamnijim prugama. Kako ne bi bila suha, skušu možete ispeći u škartocu - i ne zaboravite uz nju poslužiti na stolu maslinovo ulje.

Ušata

Ušatu možete pripremiti na bilo koji način: njezino bijelo meso ukusno i kuhano i pečeno. Manji primjerci se obično prže u tavi, a veći peku na roštilju. Odlična je i na lešo, i u brudetu. U prosjeku je duga 15 do 20 cm, a prepoznaje se po ovalnom tijelu plavih, srebrnih i sivih tonova te crnoj mrlji s bijelim prstenom kraj repa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju