Underberg, njemački digestiv koji neumorno odolijeva zubu vremena dulje od 150 godina, služi kao kratko piće za druženje, narodni lijek za želučane tegobe – ali i sastojak za pripremu koktela. Specifična mala pakiranja bočica od 20 ml prepoznatljivo su lice toga narodnog pića "za dušu i želudac".
Recept za Underberg osmislio je 1846. godine Hubert Underberg, ali tek nakon Drugog svjetskog rata piće je postalo prepoznatljivo zahvaljujući malim bočicama za jednokratnu upotrebu. Tu je ideju progurao Hubertov unuk Emil Underberg, a žestoko piće počelo se reklamirati kao eliksir nakon obroka – kako i stoji na etiketi: "Nakon dobrog obroka – za osjećaj bistrine i budnosti".
Intenzivni biljni okusi pića uključuju anis, klinčić i pelin, kao i drugo začinsko bilje (točan popis je tajna) porijeklom iz 43 različite zemlje. Prema stilu, Underberg je sličan amaru, ali ne dodaje mu se šećer.
Nakon nekoliko mjeseci odležavanja u hrastovim bačvama, eliksir od 44 posto alkohola spreman je za kušanje. Taj je gorki liker jedno od onih pića koje se ili mrzi ili obožava jer njegov intenzivni okus nije za svačije nepce.
Majstori za koktele kojima Underberg služi za inspiraciju mućkanja pića preporučuju gorki liker u kombinacijama s vermutom, rumom, viskijem i tekilom, a dobro se slaže i s osvježavajućim sokom od ananasa ili s citrusima.
Sastojci za Kräuter sauer:
- 60 ml vermuta
- 1 bočica Underberga
- 22 ml limunova soka
- 22 ml simple syrupa
Priprema Kräuter sauera:
U šejkeru promućkajte sve sastojke s ledom, a zatim procijedite u ohlađenu čašu.