Na jednoj od najljepših terasa u Tkalčićevoj ulici, gdje je donedavno stanovao restoran Agava, na broju 39, friško se otvorila Dolce Vita, bistro čiji se jelovnik skoncentrirao na jela od tjestenine i dobre komade mesa. Zajedno sa chefom Belizarom Milošem odselili su i bijeli stolnjaci, kao i Michelinova oznaka BIB Gourmand za sjajne restorane u kojima se jede po prijateljskim cijenama.

No zahvaljujući atraktivnoj lokaciji Dolce Vita neće morati dubiti na glavi da privuče prve goste, pogotovo za toplih ljetnih večeri, kada osvjetljena terasa zove za stolove. U vrijeme ranog ručka, početkom tjedna u Dolce Vitu se moglo uredno sjesti čak i ako niste prethodno rezervirali mjesto – i to bez obzira na svojeglavo (ne)vrijeme koje je ispraznilo prve redove i omogućilo sjedenje na natkrivenoj, gornjoj terasi. Dovoljno daleko od šušura prolaznika i dostavnih vozila, a opet u samome centru, našli smo se u oazi mira. 

Srećom, vremena kada su se jelovnici listali kao telefonski imenici su završila u naftalinu, gdje im je i mjesto. Na biranje hrane u Dolce Viti ne biste trebali potrošiti puno vremena – od juha, hladnih i toplih predjela, salata koje služe kao samostalno jelo do glavnih ribljih i mesnih jela te deserta dijeli vas tek nekoliko promišljenih stranica. Jelovnik doduše nije prošao lekturu, ali vjerujemo da će se ti detalji ispraviti u idućem izdanju. Imamo empatije, tipfelere je lako previdjeti.

Prazan restoran nije dobar znak Hrana i piće 7 znakova da ćete loše jesti u restoranu (prije nego što vam hrana stigne na stol)

Ako vas Dolce Vita asocira na Italiju, onda je novi bistro dobro odabrao ime. Među mesnim klasicima kao što su biftek (koji se služi s torticom od krumpira), tagliata od ramsteka sa sezonskim povrćem, dry-aged T-bone ili Tomahawk, pronaći ćete i teleći rack, kao i janjeću koljenicu u sweet chilli salsi na kremi od krumpira. Među glavnim ribljim jelima možete birati između rolice bijele ribe koju će vam poslužiti na kremi od blitve i krumpira, tuna steaka i sous vide hobotnice. Cijene glavnih jela su od oko 17 do 22 eura.

Na stranicama s predjelima pozornost plijene rižoto od sipe sa sladoledom od crnila (18 eura), domaći ravioli s pestom od bosiljka i badema (12 eura) i inovativna carbonara (16 eura), a isprobati možete i tartar od tune (12 eura), zaroniti u riblje okuse trisa ribljeg cevichea, lososa i hobotnice (16 eura) ili pružiti šansu roast beefu s emulzijom od hrena i meda (19 eura).

Nabrusili smo na burratu koja je nažalost taj dan na jelovniku stajala samo kao teaser, a nije bilo niti lososa. Nema veze, uvijek nešto treba ostaviti za drugi put. Srećom, bilo je inovativne carbonare simpatičnog naziva. Kako nismo bili jako gladni, a znamo i da uvijek treba ostaviti mjesta za desert, odlučili smo se za toplo predjelo koje je, pokazalo se, količinom sasvim dovoljno konkretno da kući otiđete siti.

Inovacija na carbonari ima koliko vam srce želi pa se iza ovog umjetnički slobodnog jela skrivaju šurlice u kremastom umaku s klicama od češnjaka, čipsom od pancete i konfitiranim žumanjkom.

Poslušali smo konobara i zaigrano umiješali žumanjak koji se lijepo razlio i spojio s ostalim sastojcima u tanjuru i bacili se na posao. Osim interakcije s jajetom, veseli i aroma češnjaka na klicama koje nisu na tanjuru „za bezveze“, nego se fino nadopunjava s ostalim sastojcima.

Ideja palete različitih tekstura dobro funkcionira u kompoziciji koju čine svilenkastost umaka, hrskavost suhog mesa i „mesnatost“ šurlica, kao i prozračnost niti češnjaka koje daju i dozu svježine. Ako bismo baš štreberski cjepidlačili, voljeli bismo da je čips za nijansu hrskaviji, ili tanje narezan jer je na nekim dijelovima pinkicu previše tvrd, a šurlice od savršenstva dijeli natruha gumastosti - no sve u svemu, radi se o sasvim finom jelu.   

Kad je riječ o desertima, slatkiši u Dolce Vitu dolaze iz hvaljene slastičarnice Trinity sweets, a birati možete između šest slatkih varijacija zanimljivih okusa koje će vas koštati sedam eura. Marakuja i gianduja, pistacija i šipak, limun i bosiljak, teranino, lješnjak i kava ili tri vrste čokolade; izbor je na vama.

Ljubitelji pistacija neće se razočarati njihovom količinom u slastici koja ga kombinira sa šipkom na podlozi od keksa. Kolač spektakularnog izgleda svidjet će se onima koji žele da njihovi deserti budu slatki i ne oduševljavaju ih prozračne kreme niti lagani deserti - ovdje imate što za žvakati. Odlučite li igrati na desert koji više osvježava možete dati priliku limunu i bosiljku (prema preporuci kuće).

Izvrsna lokacija, prijateljski raspoloženo osoblje, ugodan ambijent i solidna hrana od kvalitetnih sastojaka u Dolce Vitu zasigurno će privući brojne goste, a sudeći prema Google recenzijama i visokim ocjenama, novi bistro u Tkalčićevoj ulici već je osvojio prve obožavatelje.

Treba vam samo deka za piknik: Glazba, hrana, buvljaci i radionice u režiji Art Parka na Branimircu Art Park - 8 Art Park - 7 Art Park - 6 +4 Art Park - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju