Trebate smeđi šećer za neki recept, a nemate ga kod kuće? Ne brinite, možete ga napraviti sami od smo dva sastojka: običnog bijelog šećera i melase.

Melasa je gusta, ljepljiva i tamnosmeđa tekućina koja nastaje u postupku proizvodnje šećera od šećerne trske. Ona obiluje hranjivim tvarima, a posebice željezom, kalcijem, kalijem, fosforom i magnezijem.

Ima gorko-slatki okus s natruhama dima, sastavni je dio proizvodnje ruma, a ima i veliki broj primjena u kulinarstvu. Korisno je imati teglicu melase kod kuće. Evo što sve s njom možete napraviti:

Melasa Melasa (Foto: Getty Images)
 

  • Može se koristiti kao zamjena za šećer u pićima
  • Može se dodavati u razne kruhove i peciva
  • Može se dodavati kao zamjena za šećer u kolačima (tamnije boje)
  • Može se dodavati u kekse poput medenjaka
  • Upotrijebiti za začinjavanje umaka
  • Dodati prilikom pripreme pečenog graha kao sladilo
  • Upotrijebiti za glazuru mesnih pečenja
  • Upotrijebiti za mesne marinade

Kako napraviti smeđi šećer kod kuće?

Sastojci za smeđi šećer:

  • 225 g bijelog šećera
  • 2 čajne žličice melase

Priprema smeđeg šećera:

  1. Pomiješajte bijeli šećer s melasom. Miješajte ručno (ili u mikseru) dok se sastojci ne sljube.
  2. Prebacite smeđi šećer u staklenku s poklopcem i koristite po potrebi.
  3. Ovako pripremljeni smeđi šećer ima rok trajanja i do nekoliko mjeseci.
  4. Dobar tek!

Pomagači u kuhinji: Jednostavni dodaci koji će svako jelo učiniti neodoljivim Dodaci jelu - 1 Dodaci jelu - 2 Dodaci jelu - 3 +1 Dodaci jelu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju