Iskoristite sezonu rajčica i njihove sočne plodove – napravite salatu, umak ili jednostavni sendvič. Iskusni znalci tvrde da su rajčice najfinije kada se služe sa smeđi maslacem.

Smeđi maslac ili beurre noisette je otopljeni maslac koji se dobiva laganim kuhanjem na štednjaku. U ovom postupku mijenja mu se boja i pojačava mu se okus.

Za pripremu vam ne treba mnogo sastojaka, tek nešto strpljenja i truda.

Važno je budete uz štednjak i kontrolirate postupak. Dobar beurre noisette ima lijepu zlatno-smeđu boju i orašast okus. Pripazite – ako vam pregori, postat će gorak i nejestiv.

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 4 svježe rajčice
  • 1-2 žlice sherry octa
  • sol i papar po želji
  • kruh za posluživanje

Priprema:

  1. U tavi rastopite maslac na umjerenoj temperaturi. Maslac će se prvo početi pjeniti, a potom će postajati sve tamniji i tamniji, te dobiti lijep orašast okus.
  2. Kada maslac dobije lijepu smeđu boju – pripazite da ne izgori, dodajte sherry ocat, prstohvat soli i nešto papra te sve zajedno pomiješajte.
  3. Uklonite tavu s vatre i pustite da se lagano ohladi, ali ne i stvrdne.
  4. Narežite rajčice na tanke kriške, posolite ih i popaprite po želji, pa po njima prelijte smeđi umak. Poslužite tako pripremljene rajčice s domaćim kruhom. Dobar tek!

10 kuhinjskih trikova koje ćete zapamtiti: Genijalni savjeti koji štede živce, vrijeme i novac Salata od krastavaca Dopustite da jaja dosegnu sobnu temperaturu prije nego što ih ispečete Avokado +1 Pizza

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju