Iskoristite sezonu rajčica i njihove sočne plodove – napravite salatu, umak ili jednostavni sendvič. Iskusni znalci tvrde da su rajčice najfinije kada se služe sa smeđi maslacem.

Smeđi maslac ili beurre noisette je otopljeni maslac koji se dobiva laganim kuhanjem na štednjaku. U ovom postupku mijenja mu se boja i pojačava mu se okus.

Za pripremu vam ne treba mnogo sastojaka, tek nešto strpljenja i truda.

Važno je budete uz štednjak i kontrolirate postupak. Dobar beurre noisette ima lijepu zlatno-smeđu boju i orašast okus. Pripazite – ako vam pregori, postat će gorak i nejestiv.

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 4 svježe rajčice
  • 1-2 žlice sherry octa
  • sol i papar po želji
  • kruh za posluživanje

Priprema:

  1. U tavi rastopite maslac na umjerenoj temperaturi. Maslac će se prvo početi pjeniti, a potom će postajati sve tamniji i tamniji, te dobiti lijep orašast okus.
  2. Kada maslac dobije lijepu smeđu boju – pripazite da ne izgori, dodajte sherry ocat, prstohvat soli i nešto papra te sve zajedno pomiješajte.
  3. Uklonite tavu s vatre i pustite da se lagano ohladi, ali ne i stvrdne.
  4. Narežite rajčice na tanke kriške, posolite ih i popaprite po želji, pa po njima prelijte smeđi umak. Poslužite tako pripremljene rajčice s domaćim kruhom. Dobar tek!
U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak

10 kuhinjskih trikova koje ćete zapamtiti: Genijalni savjeti koji štede živce, vrijeme i novac Češnjak Pizza Pepperoni pizza +3 Jaja