Da biste napravili ovaj prilog, samo trebate odvojiti 15 minuta vremena i malo se muvati po kuhinji dok se peče da budete sigurni da neće zagorjeti. Osim toga, baš ništa ne možete pokvariti i ovaj će dvaput pečeni krumpir prepun okusa baš svima ispasti kao na fotografiji.

Savršeno zapečen, savršeno kremast i obogaćen hrskavim komadićima slanine, ovaj složenac od dvaput pečenog krumpira možete jesti i sam ili tek uz salatu. Ali možete ga poslužiti i kao prilog uz pečenu ili piletinu u saftu, svinjske kotlete, šnicle u umaku od gljiva ili goveđi file, a vrlo će se dobro slagati i s lososom i s baš svime što je začinjeno ružmarinom.

Za pripremu ovog ukusnog složenca trebat vam oko 15 minuta, a krumpir će se peći ukupno oko sat vremena.

Sastojci za složenac od dvaput pečenog krumpira:

  • 1,5 kg krumpira, dobro opranih
  • 1 čajna žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 80 g krem-sira
  • 60 ml kiselog vrhnja
  • 360 ml punomasnog mlijeka
  • 180 g nasjeckanog tvrdog Cheddar sira, podijeljeno
  • 5 kriški slanine, pržene i izmrvljene, podijeljeno
  • 25 g tanko narezanog mladog luka, plus još za ukras
  • ¾ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice mljevenog papra

Priprema složenca od dvaput pečenog krumpira:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. Krumpir premažite uljem, izbodite vilicom i stavite u lim za pečenje. Pecite dok ne omekša, oko 1 sat. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi 10-ak minuta.
  3. Pomiješajte krem-sir i kiselo vrhnje u srednjoj posudi u glatku smjesu pa postupno dodajte mlijeko i miješajte dok se sve ne sjedini.
  4. Namastite keramičku posudu za pečenje uljem ili maslacem. Krumpir prerežite na pola po dužini, a onda polovice grubo nasjeckajte. Stavite nasjeckani krumpir u veliku zdjelu i zgnječite ga gnječilicom za krumpir dok ne dobijete glatki pire bez većih komada i grudica. Postupno dodajte smjesu od mlijeka, sira i vrhnja i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte trećinu sira, pola usitnjene slanine, mladi luk, sol i papar te miješajte dok se sve ne sjedini. Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje. Pospite preostalim sirom.
  5. Pecite dok se sir ne otopi i rubovi ne porumene, oko 25 minuta.
  6. Pospite preostalom slaninom i po želji ukrasite mladim lukom.
  7. Poslužite toplo.

Hrskavi pomfrit: Stvari koje vjerojatno niste znali o omiljenom prilogu +0 Krumpir će potamniti nakon što ga oguliti

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju