Da biste napravili ovaj prilog, samo trebate odvojiti 15 minuta vremena i malo se muvati po kuhinji dok se peče da budete sigurni da neće zagorjeti. Osim toga, baš ništa ne možete pokvariti i ovaj će dvaput pečeni krumpir prepun okusa baš svima ispasti kao na fotografiji.
Savršeno zapečen, savršeno kremast i obogaćen hrskavim komadićima slanine, ovaj složenac od dvaput pečenog krumpira možete jesti i sam ili tek uz salatu. Ali možete ga poslužiti i kao prilog uz pečenu ili piletinu u saftu, svinjske kotlete, šnicle u umaku od gljiva ili goveđi file, a vrlo će se dobro slagati i s lososom i s baš svime što je začinjeno ružmarinom.
Za pripremu ovog ukusnog složenca trebat vam oko 15 minuta, a krumpir će se peći ukupno oko sat vremena.
Sastojci za složenac od dvaput pečenog krumpira:
- 1,5 kg krumpira, dobro opranih
- 1 čajna žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 80 g krem-sira
- 60 ml kiselog vrhnja
- 360 ml punomasnog mlijeka
- 180 g nasjeckanog tvrdog Cheddar sira, podijeljeno
- 5 kriški slanine, pržene i izmrvljene, podijeljeno
- 25 g tanko narezanog mladog luka, plus još za ukras
- ¾ čajne žličice soli
- ½ čajne žličice mljevenog papra
Priprema složenca od dvaput pečenog krumpira:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
- Krumpir premažite uljem, izbodite vilicom i stavite u lim za pečenje. Pecite dok ne omekša, oko 1 sat. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi 10-ak minuta.
- Pomiješajte krem-sir i kiselo vrhnje u srednjoj posudi u glatku smjesu pa postupno dodajte mlijeko i miješajte dok se sve ne sjedini.
- Namastite keramičku posudu za pečenje uljem ili maslacem. Krumpir prerežite na pola po dužini, a onda polovice grubo nasjeckajte. Stavite nasjeckani krumpir u veliku zdjelu i zgnječite ga gnječilicom za krumpir dok ne dobijete glatki pire bez većih komada i grudica. Postupno dodajte smjesu od mlijeka, sira i vrhnja i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte trećinu sira, pola usitnjene slanine, mladi luk, sol i papar te miješajte dok se sve ne sjedini. Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje. Pospite preostalim sirom.
- Pecite dok se sir ne otopi i rubovi ne porumene, oko 25 minuta.
- Pospite preostalom slaninom i po želji ukrasite mladim lukom.
- Poslužite toplo.
Hrskavi pomfrit: Stvari koje vjerojatno niste znali o omiljenom prilogu +0