Jedan od načina je smanjivanje otpada, kako hrane, tako i ambalaže koju u blagdansko vrijeme najviše trošimo a za to je potrebno tek ponešto planiranja. Najbolje je od svega što tako možemo i uštedjeti, kao i osmisliti jedinstvene dekoracije i poklone za one do kojih nam je stalo.

Kompost, a ne smeće

Kuhinjski otpad čini velik dio ukupne količine otpada koji stvaramo, a osobito se tijekom blagdana nakupi veća količina prirodnih viškova poput ljusaka jaja, kora voća i povrća, taloga kave i ostataka čaja. Osim što takav otpad možete reciklirati u za to namijenjenim vrećicama i spremnicima, također je koristan za pripremu komposta koji hrani naše biljke na prirodan način.

Kupovinom ekološki uzgojenog voća od malih proizvođača, čime podržavamo domaću proizvodnju, možemo sačuvati kore agruma ili jabuka ušećeriti ih ili napraviti pekmez. Višak kruha sameljite u mrvice ili napravite pržene kockice, krutone kao dodatak juhama i varivima. Osim toga, niti jestive stabljike, tvrdi dijelovi i lišče povrća ne trebaju završiti u smeću – iskoristite ih za povrtni temeljac koji zamrznite.

Slika nije dostupna Aktualno Živjelo drvce! Eko-savjeti kako da blagdanski bor poživi što dulje

„Domaći“ papir za darove

Umjesto kupovnog papira za zamatanje darova možemo iskoristiti stare magazine, novine ili pak papirnate vrećice pa ih ukrasiti flomasterima, bojicama i raznim ukrasima poput borovih grančica. Također, ukrasni papir u kojem dobivate poklone iskoristite za iduću godinu. Ne samo da tako činimo nešto dobro za zdravlje planeta, nego i štedimo novac. 

 Kupovina s predumišljajem

Ove godine možete odlučiti kako ćete prije kupnje hrane i pića za blagdane napraviti popis kojeg ćete se čvrsto držati. Glad ili blagdanski ugođaj lako ponesu pa se u košarici često nađu i namirnice koje nam nisu bile u planu, a nerijetko završe u kanti za otpatke ubrzo nakon okupljanja.

Dolje plastika!

Ekološka kupovina podrazumijeva što manje ambalaže, a kako biste uštedjeli na plastici možete primjerice što više voća i povrća kupiti na tržnici, dati prednost staklenim bocama koje ćete moći ponovno iskoristiti, umjesto limenkama

Proljeće - 7 Odabrano Domaće, lokalno i zdravo: Mali zagrebački dućani u kojima možete naći sve što treba za blagdane

Kreativno recikliranje

Kreativne darove ili blagdansku dekoraciju lako možete napraviti sami od stvari koje imate u kući. Od starih staklenki i špage jednostavno je izraditi male svijećnjake, a i puno drugih stvari koje automatski bacamo možemo iskoristiti. Primjerice prazne posudice od vrhnja ili jogurta te kartonske kutije za jaja mogu poslužiti za uzgoj bilja i povrća. Stare žarulje možete obojiti i iskoristiti kao kuglice na božićnom drvcu, a čestitke nanizati na špagu i njima ukrasiti dnevni boravak za božićni ugođaj.

Proljeće - 7 Odabrano Domaće, lokalno i zdravo: Mali zagrebački dućani u kojima možete naći sve što treba za blagdane

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju