Pripremio je pravu predstavu, od rezanja luka do pripreme ovih poljskih okruglica u emisiji ''Kuhamo s Podravkom'' povodom 75 godina poslovanja Podravke čiji su brendovi omiljeni širom svijeta.
Dok su Tatjana Jurić i Podravkin chef Mišel Tokić ovaj put bili samo u ulozi kušača, chef Tomasz pokazao nam je kako spremiti poljsko tradicionalno jelo uz nekoliko Podravkinih proizvoda obožavanih i u Poljskoj.
Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 3
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Naglasio je da je kod ovog jela važno ne prepeći češnjak, a treba ga narezati nasitno, isto kao i luk, dok špinat možete rezati i kuhati u krupnijim komadima. Glavna je zvijezda punjenja ove tjestenine heljdina kaša.
Chef Tomasz je za nadjev kombinirao kuhanu Zlato Polje heljdinu kašu sa svježim sirom, kojeg u Poljskoj, kaže, baš vole, gotovo jednako kao i okus pečene paprike s plamena jer je baš takva vrlo aromatična. Kako bi dobio aromu pečene paprike u nadjevu pieroga, ali ubrzao pripremu samog jela, koristio je Podravka Ljuti ajvar.
Pierogi podsjećaju na talijanske raviole ili japanske gyoze, a zapravo su u Europu došli iz Kine, kaže chef Krolikowski. Ipak, mnogi će reći da ove poljske okruglice nemaju konkurenciju u svijetu.
Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 11
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Ove male ''knedle'' pune se doslovno svačim, a najuobičajenija punjenja su krumpir i sir, meso i kupus ili samo povrće. Često se serviraju prelivene vrhnjem i s prženim lukom, a popularne su i kao desert, punjene voćem i slatkim sirom.
Njihovo tijesto radi se tako da se brašnu doda jedno jaje i prstohvat soli pa se postupno miješa dodajući malo-pomalo kipuću vodu. Glatko tijesto potom se valja na 2 mm debljine i reže poput raviola.
''Doma ne koristimo kalup za izrezivanje pieroga, nego jednostavno uzmemo čašu, pa sam uzeo onu širinu čaše kakve pieroge želim i samo ću njome izrezati krugove'', kaže chef Tomasz.
Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 14 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT – PIEROGI (POLJSKE OKRUGLICE)
Sastojci (za 4 osobe):
Za tijesto:
- 400 g Podravka Glatkog brašna
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- oko 300 ml vruće vode
Za punjenje:
- 230 g Zlato polje Heljdine kaše
- 1 žličica Vegeta Maestro Morske soli
- 2 manja luka
- 2 žlice maslaca
- 3 češnja češnjaka
- 200 g listova špinata
- 2 žličice Podravka Ljutog ajvara
- 250 g svježeg sira
- 2 jaja
- ½ žličice Vegeta Maestro crnog papra
Za posluživanje:
- 1 veliki luk
- 100 g maslaca
- 4 žlice kiselog vrhnja
- svježi peršin
Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 10
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Priprema:
- Za tijesto u zdjelu za miješanje stavite brašno, sol i jaje pa zamijesite tijesto za pieroge.
- Ako koristite samostojeći mikser, pomoću nastavka s kukom napravite tijesto dodajući pomalo vode. Ako radite rukama, polako dodajte vodu dok se tijesto ne zgruda.
- Od ove količine možete dobiti 55-60 pieroga.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i izradite da postane glatko. Pokrijte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 2 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
- Heljdinu kašu dodajte u 600 ml vrele vode kojoj ste dodali žličicu soli i kuhajte 10 minuta, a zatim ostavite sa strane da se ohladi.
- Luk sitno narežite, a češnjak nasjeckajte. Na dobro zagrijani maslac stavite najprije luk, a odmah potom i češnjak. Popecite ih, pa dodajte oprane listove špinata koje ste krupno narezali. Špinat kratko popecite da uvene.
- Za nadjev u posudu stavite špinat, heljdu, dodajte sir i ajvar.
- Popaprite, posolite, dodajte razmućena jaja i promiješajte da se sve sjedini.
- Nadjev ohladite prije punjenja. Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 13 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
- Dio tijesta stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na oko 2 mm debljine. Čašom (ili rezačem za pieroge), najbolje promjera 8 cm, izrežite krugove.
- Na sredinu svakog kruga stavite žličicu nadjeva i zatvorite tako da oblikujete pieroge.
- Veliku posudu napunite vodom i stavite da zavrije. Kad voda počne ključati, temperaturu smanjite na najniže, dodajte 1 žlicu soli, ubacite pieroge u vodu u serijama (7-10 odjednom). Lagano promiješajte i pustite da se kuha. Kad isplivaju na vrh, pričekajte 10-12 minuta i ocijedite.
- U tavi zagrijte maslac i karamelizirajte luk narezan na kockice. Kad porumene, dodajte kuhane pieroge i pržite ih 2-3 minute dok se ne počnu karamelizirati.
- Poslužite s kiselim vrhnjem i nasjeckanim peršinom.
Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 5 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Savjet: Kod pripreme pieroga rubove čvrsto stisnite da se tijekom kuhanja ne otvore.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.