• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kuhamo s podravkom

Slasne poljske okruglice: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom

Chef Tomasz Krolikowski skuhao nam je pieroge punjene nadjevom od Zlato Polje heljdine kaše, sira, špinata i Podravka Ljutog ajvara.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 19.12.2022 11:47 komentari
viber Created with Sketch.
Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 4
Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 4 (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 2 11 Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 4 11 Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 5 11 Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 10 11

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore

Pripremio je pravu predstavu, od rezanja luka do pripreme ovih poljskih okruglica u emisiji ''Kuhamo s Podravkom'' povodom 75 godina poslovanja Podravke čiji su brendovi omiljeni širom svijeta.

Dok su Tatjana Jurić i Podravkin chef Mišel Tokić ovaj put bili samo u ulozi kušača, chef Tomasz pokazao nam je kako spremiti poljsko tradicionalno jelo uz nekoliko Podravkinih proizvoda obožavanih i u Poljskoj.

Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 3 Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 3 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Naglasio je da je kod ovog jela važno ne prepeći češnjak, a treba ga narezati nasitno, isto kao i luk, dok špinat možete rezati i kuhati u krupnijim komadima. Glavna je zvijezda punjenja ove tjestenine heljdina kaša.

Chef Tomasz je za nadjev kombinirao kuhanu Zlato Polje heljdinu kašu sa svježim sirom, kojeg u Poljskoj, kaže, baš vole, gotovo jednako kao i okus pečene paprike s plamena jer je baš takva vrlo aromatična. Kako bi dobio aromu pečene paprike u nadjevu pieroga, ali ubrzao pripremu samog jela, koristio je Podravka Ljuti ajvar.

Pierogi podsjećaju na talijanske raviole ili japanske gyoze, a zapravo su u Europu došli iz Kine, kaže chef Krolikowski. Ipak, mnogi će reći da ove poljske okruglice nemaju konkurenciju u svijetu.

Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 11 Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 11 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ove male ''knedle'' pune se doslovno svačim, a najuobičajenija punjenja su krumpir i sir, meso i kupus ili samo povrće. Često se serviraju prelivene vrhnjem i s prženim lukom, a popularne su i kao desert, punjene voćem i slatkim sirom.

Njihovo tijesto radi se tako da se brašnu doda jedno jaje i prstohvat soli pa se postupno miješa dodajući malo-pomalo kipuću vodu. Glatko tijesto potom se valja na 2 mm debljine i reže poput raviola.

''Doma ne koristimo kalup za izrezivanje pieroga, nego jednostavno uzmemo čašu, pa sam uzeo onu širinu čaše kakve pieroge želim i samo ću njome izrezati krugove'', kaže chef Tomasz.

Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 14 Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 14 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT – PIEROGI (POLJSKE OKRUGLICE)

Sastojci (za 4 osobe):

Za tijesto:

  • 400 g Podravka Glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • oko 300 ml vruće vode

Za punjenje:

  • 230 g Zlato polje Heljdine kaše
  • 1 žličica Vegeta Maestro Morske soli
  • 2 manja luka
  • 2 žlice maslaca
  • 3 češnja češnjaka
  • 200 g listova špinata
  • 2 žličice Podravka Ljutog ajvara
  • 250 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • ½ žličice Vegeta Maestro crnog papra

Za posluživanje:

  • 1 veliki luk
  • 100 g maslaca
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • svježi peršin

Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 10 Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Priprema:

  1. Za tijesto u zdjelu za miješanje stavite brašno, sol i jaje pa zamijesite tijesto za pieroge.
  2. Ako koristite samostojeći mikser, pomoću nastavka s kukom napravite tijesto dodajući pomalo vode. Ako radite rukama, polako dodajte vodu dok se tijesto ne zgruda.
  3. Od ove količine možete dobiti 55-60 pieroga.
  4. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i izradite da postane glatko. Pokrijte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 2 Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 2 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  5. Heljdinu kašu dodajte u 600 ml vrele vode kojoj ste dodali žličicu soli i kuhajte 10 minuta, a zatim ostavite sa strane da se ohladi.
  6. Luk sitno narežite, a češnjak nasjeckajte. Na dobro zagrijani maslac stavite najprije luk, a odmah potom i češnjak. Popecite ih, pa dodajte oprane listove špinata koje ste krupno narezali. Špinat kratko popecite da uvene.
  7. Za nadjev u posudu stavite špinat, heljdu, dodajte sir i ajvar.
  8. Popaprite, posolite, dodajte razmućena jaja i promiješajte da se sve sjedini.
  9. Nadjev ohladite prije punjenja. Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 13 Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 13 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  10. Dio tijesta stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na oko 2 mm debljine. Čašom (ili rezačem za pieroge), najbolje promjera 8 cm, izrežite krugove.
  11. Na sredinu svakog kruga stavite žličicu nadjeva i zatvorite tako da oblikujete pieroge.
  12. Veliku posudu napunite vodom i stavite da zavrije. Kad voda počne ključati, temperaturu smanjite na najniže, dodajte 1 žlicu soli, ubacite pieroge u vodu u serijama (7-10 odjednom). Lagano promiješajte i pustite da se kuha. Kad isplivaju na vrh, pričekajte 10-12 minuta i ocijedite.
  13. U tavi zagrijte maslac i karamelizirajte luk narezan na kockice. Kad porumene, dodajte kuhane pieroge i pržite ih 2-3 minute dok se ne počnu karamelizirati.
  14. Poslužite s kiselim vrhnjem i nasjeckanim peršinom.

Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 5 Tomasz Krolikovski: Recept za pieroge punjene heljdinom kašom, špinatom i sirom - 5 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Savjet: Kod pripreme pieroga rubove čvrsto stisnite da se tijekom kuhanja ne otvore.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #kuhamo s podravkom
  • #Tomasz Krolikovski
  • #pierogi
  • #heljdina kaša
  • #špinat
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Simona Mijoković snimljena na zagrebačkoj špici
rijedak izlazak
Simona Mijoković iznenadila pojavom na špici: Detalj u njezinoj ruci ukrao je pažnju
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
Po preporuci nutricionistice
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
zabava
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
"Luka radi prekršaj"
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 25
Podravka donosi

Sunčece ti presvetlo! Recept za puricu po guštu likova iz hrvatske legendarne serije

Najviše držimo do tradicije u vrijeme blagdana, a podravsku tradicionalnu božićnu gozbu kakvu su nam pripremili novi Gruntovčani od ove ćemo godine prisvojiti. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Purica na podravski: Božićna gozba kakvu bi pripremili legendarni Gruntovčani - 25 Hrana i piće
    Podravka donosi

    Sunčece ti presvetlo! Recept za puricu po guštu likova iz hrvatske legendarne serije

  • Quiche iz šalice Hrana i piće
    Za početak dana

    Doručak za pet minuta: Recept za brzinski quiche sa špinatom i šunkom

  • Carska mješavina ''slatko-kiselo” Hrana i piće
    Pokrovitelj Ledo

    Bez drame i tri lonca: Pet ručkova sa zamrznutim povrćem koji štede živce i vrijeme

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close