Oljuštene konopljine sjemenke su odličan izvor bjelančevina - u 100 grama sjemnki nalazi se čak 30 grama proteina.
Obiluju i omega 3 i omega 6 masnim kiselinama biljnog porijekla. Upravo zato važan su dio veganske i vegetarijanske prehrane. No na svoj jelovnik ih u posljednje vrijeme uvrštavaju i svi oni koji se žele zdravije hraniti.
U samo jednoj žlici sjemenki konoplje nalazi se oko pedesetak kalorija. Uz to sadrže i dosta prehrambenih vlakana koje poboljšavaju probavu, vitamin A, kalcij, magnezij, kalij i fosfor.
Iako se potječu od biljke Cannabis sativa kao i marihuana, sadrže manje od 1 posto psihoaktivne tvari tetrahidrokanabinol (THC), pa se od njih ne možete „napušiti“.
Industrijska konoplja uzgaja se zbog proizvodnje ulja, sjemenki i brašna koji imaju pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje.
Konopljine sjemenke sjajno se slažu i sa smoothiejima (Foto: Getty Images)
Sjemenke konoplje:
- Osnažuju imunitet
- Smanjuju upalne procese u tijelu
- Smanjuje razine krvnog tlaka
- Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
- Poboljšavaju probavu
- Poboljšavaju izgled kože
- Smanjuju svrbež kože uzrokovane problemima poput ekcema
Kako ih konzumirati?
Sjemenke konoplje imaju lagan orašast okus koji se lijepo sljubljuje u slanim i slatkim jelima. Dodati ih možete bilo kojem jelu – od voćnih smootieja i jogurta od zobenih kaša.
Konopljine sjemenke možete dodati na avokado tost (Foto: Shutterstock)
Dodajte ih na tost od avokada ili bilo kojeg drugog sendviča. Upotrijebiti ih možete umjesto parmezana te ih stavite na omiljeno jelo s tjesteninom. Od njih možete napraviti čak i zdravi maslac, poput onog od kikirikija, sjemenki suncokreta ili badema.
Oljuštene konopljine sjemenke nisu jeftin proizvod. Na hrvatskom tržištu prodaju se najčešće u pakiranju od pola kilograma za što treba izdvojiti od 7 do 10 eura, ovisno o mjestu na kojem ga kupujete.