Počinje sezona jagoda… i već malo žalimo jer će brzo proći. U želji da što dulje uživamo u njihovoj osvježavajućoj slatkoći, smišljamo razne načine kako da ih što dulje sačuvamo. Od smrzavanja, kuhanja pekmeza ili pravljenja kompota, i kumice na placu i internet puni su savjeta.
Nama se veoma svidio recept liker od jagoda i bazge koji smo pronašli na portalu Kreni Zdravo. Liker se može raditi i od divljih jagoda, što nam se sviđa još i više, a osim što ga možete pijuckati kao aperitiv ili uz deserte, možete ga koristiti i kao dekadentni preljev uz razne poslastice.
Savršeno će nadopuniti souffle od čokolade ili kakav desert od kuhanog voća, a uz voćne kreme, sladoled ili cheesecake koristite ga toplog za potpuni umami.
Recept je vrlo jednostavno slijediti i garantiramo da će rezultat biti odličan. A kada isprobate ovaj, okušajte se i u pravljenju različitih likera od jagode, gustih, s vinom ili raznim začinima, za koje ćete recepte pronaći ovdje.
Sastojci za liker od jagoda i bazge:
- 2 kg jagoda
- 20-ak cvjetova bazge
- 1,5 l rakije
- 4 dl sirupa od bazge
- 1 kg šećera
- cejlonski cimet i klinčić, po želji
Priprema likera od jagoda i bazge:
- Pripremite veću staklenku pa u nju dodajte cijele jagode i sve ostale sastojke.
- Promiješajte sadržaj i ostavite ga tri tjedna na toplom mjestu ili osunčanom dijelu prozora. Povremeno promiješajte.
- Nakon tri tjedna procijedite te čuvajte liker na tamnom i hladnom mjestu. Ako želite gušći liker, dio jagoda propasirajte i umiješajte.