Tanke ploške krumpira zapečene sa sirom i vrhnjem francuski su klasik poznat kao gratinirani krumpir. I dok ljubiteljima ovog specijaliteta za pripremu treba tek nekoliko sastojaka koji osim krumpira uključuju sir i mediteransko začinsko bilje poput majčine dušice, slobodno možete dodati i ploške dimljene kuhane šunke, papriku ili češnjak.

Za recept u nastavku će vam trebati i creme fraiche, odnosno punomasno vrhnje s najmanje 30 posto mliječne masti kako bi složenac bio što ukusniji. Creme fraiche možete napraviti i sami prema ovom receptu. Tajna slasti gratiniranog krumpira je u tanko narezanom krumpiru, za što će vam trebati mandolina ili oštar nož i precizna ruka, kao i doza opreza. 

Sastojci za zapečeni krumpir sa sirom:

  • 300 g creme fraichea
  • 90 g parmezana
  • 1,5 kg krumpira
  • 300 g mozzarelle
  • 1 velika paprika
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica majčine dušice
  • ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića

Priprema zapečenog krumpira:

  1. Pomiješajte maslinovo ulje, sol, papar, majčinu dušicu, muškatni oraščić pa dobro promiješajte.
  2. Krumpir ogulite i narežite na vrlo tanke ploške. Ploške stavite u zdjelu i miješajte dok se ravnomjerno ne oblože uljem i začinima.
  3. Premažite dno okruglog kalupa od 24 cm maslinovim uljem.
  4. Stavite toliko creme fraichea da prekrije dno. Dobro razmažite od ruba do ruba pa složite trećinu ploški krumpira počevši od sredine.
  5. Premažite s još creme fraichea i pospite naribanim parmezanom.
  6. Dodajte kockice paprike, a zatim naribanu mozzarellu.
  7. Ponovite ovaj korak još dva puta (krumpir, creme fraiche, parmezan, paprika, mozzarella) ili dok ne potrošite sve sastojke. Završite sa slojem krumpira, creme fraicheom i parmezanom na vrhu.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 70 minuta.
  9. Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu 20 minuta. Izvadite iz kalupa za, narežite na kriške i poslužite vruće.

Vrhunska hrana s nogu u srcu grada: PLACe market se vraća na zagrebački Dolac i splitski Pazar PLACe market 2024 - 12 PLACe market 2024 - 11 PLACe market 2024 - 10 +8 PLACe market 2024 - 9

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju