Tanke ploške krumpira zapečene sa sirom i vrhnjem francuski su klasik poznat kao gratinirani krumpir. I dok ljubiteljima ovog specijaliteta za pripremu treba tek nekoliko sastojaka koji osim krumpira uključuju sir i mediteransko začinsko bilje poput majčine dušice, slobodno možete dodati i ploške dimljene kuhane šunke, papriku ili češnjak.
Za recept u nastavku će vam trebati i creme fraiche, odnosno punomasno vrhnje s najmanje 30 posto mliječne masti kako bi složenac bio što ukusniji. Creme fraiche možete napraviti i sami prema ovom receptu. Tajna slasti gratiniranog krumpira je u tanko narezanom krumpiru, za što će vam trebati mandolina ili oštar nož i precizna ruka, kao i doza opreza.
Sastojci za zapečeni krumpir sa sirom:
- 300 g creme fraichea
- 90 g parmezana
- 1,5 kg krumpira
- 300 g mozzarelle
- 1 velika paprika
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica majčine dušice
- ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
Priprema zapečenog krumpira:
- Pomiješajte maslinovo ulje, sol, papar, majčinu dušicu, muškatni oraščić pa dobro promiješajte.
- Krumpir ogulite i narežite na vrlo tanke ploške. Ploške stavite u zdjelu i miješajte dok se ravnomjerno ne oblože uljem i začinima.
- Premažite dno okruglog kalupa od 24 cm maslinovim uljem.
- Stavite toliko creme fraichea da prekrije dno. Dobro razmažite od ruba do ruba pa složite trećinu ploški krumpira počevši od sredine.
- Premažite s još creme fraichea i pospite naribanim parmezanom.
- Dodajte kockice paprike, a zatim naribanu mozzarellu.
- Ponovite ovaj korak još dva puta (krumpir, creme fraiche, parmezan, paprika, mozzarella) ili dok ne potrošite sve sastojke. Završite sa slojem krumpira, creme fraicheom i parmezanom na vrhu.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 70 minuta.
- Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu 20 minuta. Izvadite iz kalupa za, narežite na kriške i poslužite vruće.
Vrhunska hrana s nogu u srcu grada: PLACe market se vraća na zagrebački Dolac i splitski Pazar +8