Uključili ste se u vegenuary ove godine? Riječ je o globalnoj inicijativi koja podupire ljude diljem svijeta da jedu hranu biljnog porijekla tijekom mjeseca siječnja.

Čak i ako uživate u obrocima u kojima se tradicionalno koriste namirnice životinjskog porijekla, na tržištu danas postoji toliko alternativa koje vam omogućavaju pripremu tradicionalnih obroka na netradicionalne načine.

Zaželjeli ste se pohanog slatkog kruha po uzoru na francuski kruh? Pripremiti ga možete i bez jaja i kravljeg mlijeka.

Umjesto mlijeka – iskoristite biljne zamjene od zobi, soje, riže, badema i slično. Jaje ćete zamijeniti tvrdim tofuom.

Riječ je o proizvodu biljnog porijekla punom bjelančevina koji se dobiva zgušnjavanjem proteina u sojinu mlijeku, a koji se danas može kupiti u gotovo svakom supermarketu.

Sastojci za veganski pohani kruh:

  • 240 ml biljne zamijene za mlijeko
  • 130 g tvrdog tofua
  • 5-6 debljih kriški starog kruha
  • 2 žlice šećera
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice mljevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • biljni maslac ili margarin za pečenje

Priprema veganskog pohanog kruha:

  1. U blenderu pomiješajte biljnu zamjenu za mlijeko, tofu, šećer, ekstrakt vanilije, mljeveni cimet i prstohvat soli. Pulsirajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
  2. Dobivenu smjesu prebacite u plitki lim za pečenje.
  3. Kriške starog kruha namočite u dobivenu smjesu s obje strane.
  4. Tako pripremljeni kruh prebacite na zagrijanu tavu koju ste prethodno premazali s nešto biljnog maslaca ili margarina.
  5. Pecite kruh oko četiri do pet minuta sa svake strane dok ne postane zlatnosmeđ i hrskav.
  6. Poslužite toplo s voćem po želji i maslacem od orašastih plodova. Dobar tek!

Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta Veganska majoneza - 3 Veganska majoneza - 6 Veganska majoneza - 2 +4 Veganska majoneza - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju