Grah je izvrstan izvor bjelančevina – u 100 grama namirnice nalazi se oko 20 grama proteina. Obiluje i prehrambenim vlaknima, te različitim vitaminima i mineralima.
Grah je idealna namirnica za pripremu finog proteinskog namaza koji možete poslužiti u sendviču, na tostu, s krekerima ili svježim povrćem.
Grah možete samostalno namočiti i skuhati, ili se poslužiti prečicom i upotrijebiti onaj u konzervi. U tom slučaju za pripremu će vam biti potrebno manje od pet minuta.
Sastojci za proteinski namaz od graha:
- 1 konzerva bijelog graha od 400 g
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1-2 češnja češnjaka
- ½ limuna
- ½ čajna žličice sušenog origana
- sol i papar po želji
Priprema proteinskog namaza od graha:
- U blender stavite ulje, sok pola limuna, limunovu koricu, očišćeni češnjak, začine i ocijeđeni grah iz konzerve te pulsirajte par minuta dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Ako je smjesa presuha, dodajte žlicu-dvije obične vode.
- Ako ne volite okus svježeg češnjaka, možete ga kratko prepirjati na ulju prije nego što ga dodate u namaz. Po želji možete dodati i malo čili praha.
- Poslužite s omiljenim kruhom. Dobar tek!