Leća je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla, a može se dodavati raznim juhama i varivima, ali i salatama. Ako želite da leća bude što blaža za vašu probavu, prije termičke obrade namočite je u vrućoj vodi u trajanju od barem pola sata.
Ovo varivo od leće i kobasica nadahnuto je španjolskim okusima te sadrži začinjenu kobasicu od svinjetine po imenu chorizo. Ako na raspolaganju nemate chorizo, poslužiti se možete i drugim kobasicama po želji.
Riječ je o vrlo fleksibilnom receptu koji možete prilagoditi sadržaju svoje smočnice i hladnjaka. Primjerice, pred kraj kuhanja u ovo varivo dodaje se sherry ocat kako bi produbio okuse. Zamijeniti ga možete i s rižinim octom, a poslužit će i jabučni ocat.
Kada skuhate varivo od leće i kobasica, poslužite ga toplog. Uz njega će savršeno odgovarati kriška tostiranog domaćeg kruha.
Sastojci za varivo od leće i kobasica:
- 675 g chorizo kobasice
- 380 g sirove zelene leće
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 veće mrkve
- 2 lovorova lista
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 l pilećeg temeljca
- 1 l vruće vode
- 1-2 žlice sherry octa
- 1 luk
- 1 žlica maslaca
- ½ čajne žličice dimljene mljevene paprike u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
- šaka svježeg peršina
Priprema variva od leće i kobasica:
- Suhu leću stavite u lonac i prelijte litrom vruće vode. Ostavite sa strane 30 minuta da se tako namače pa je ocijedite.
- U velikom loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite nasjeckane kobasice dok ne dobiju lijepu smeđu boju sa svih strana. Uklonite kobasice iz lonca i stavite ih sa strane.
- U isti lonac dodajte maslac pa, kada se rastopi, prepirjajte nasjeckani luk i mrkvu. Pirjajte povrće dok ne omekša.
- Umiješajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
- Dodajte koncentrat rajčice, začinite mljevenom dimljenom paprikom, soli i paprom. Pirjajte sve zajedno oko jedne do dvije minute.
- Podlijte pilećim temeljcem. Dobro promiješajte. Dodajte namočenu ocijeđenu leću i lovorov list.
- Kada varivo zavrije, smanjite temperaturu. Vratite kobasice u lonac, poklopite ga i pustite da se sve zajedno termički obrađuje oko pola sata do 40 minuta, odnosno dok se leća ne skuha do kraja.
- Pred kraj kuhanja začinite sherry octom. Posolite i popaprite po potrebi. Dodajte sitno nasjeckani svježi peršin.
- Poslužite toplo s tostiranom kriškom kruha. Dobar tek!
Pola kilograma za 1,5 eura: Zaboravljeni izvor proteina koji smanjuje visoki kolesterol +0