Leća je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla, a može se dodavati raznim juhama i varivima, ali i salatama. Ako želite da leća bude što blaža za vašu probavu, prije termičke obrade namočite je u vrućoj vodi u trajanju od barem pola sata.

Ovo varivo od leće i kobasica nadahnuto je španjolskim okusima te sadrži začinjenu kobasicu od svinjetine po imenu chorizo. Ako na raspolaganju nemate chorizo, poslužiti se možete i drugim kobasicama po želji.

Riječ je o vrlo fleksibilnom receptu koji možete prilagoditi sadržaju svoje smočnice i hladnjaka. Primjerice, pred kraj kuhanja u ovo varivo dodaje se sherry ocat kako bi produbio okuse. Zamijeniti ga možete i s rižinim octom, a poslužit će i jabučni ocat.

Kada skuhate varivo od leće i kobasica, poslužite ga toplog. Uz njega će savršeno odgovarati kriška tostiranog domaćeg kruha.

Sastojci za varivo od leće i kobasica:

  • 675 g chorizo kobasice
  • 380 g sirove zelene leće
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 veće mrkve
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 l pilećeg temeljca
  • 1 l vruće vode
  • 1-2 žlice sherry octa
  • 1 luk
  • 1 žlica maslaca
  • ½ čajne žličice dimljene mljevene paprike u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje
  • šaka svježeg peršina

Priprema variva od leće i kobasica:

  1. Suhu leću stavite u lonac i prelijte litrom vruće vode. Ostavite sa strane 30 minuta da se tako namače pa je ocijedite.
  2. U velikom loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite nasjeckane kobasice dok ne dobiju lijepu smeđu boju sa svih strana. Uklonite kobasice iz lonca i stavite ih sa strane.
  3. U isti lonac dodajte maslac pa, kada se rastopi, prepirjajte nasjeckani luk i mrkvu. Pirjajte povrće dok ne omekša.
  4. Umiješajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
  5. Dodajte koncentrat rajčice, začinite mljevenom dimljenom paprikom, soli i paprom. Pirjajte sve zajedno oko jedne do dvije minute.
  6. Podlijte pilećim temeljcem. Dobro promiješajte. Dodajte namočenu ocijeđenu leću i lovorov list.
  7. Kada varivo zavrije, smanjite temperaturu. Vratite kobasice u lonac, poklopite ga i pustite da se sve zajedno termički obrađuje oko pola sata do 40 minuta, odnosno dok se leća ne skuha do kraja.
  8. Pred kraj kuhanja začinite sherry octom. Posolite i popaprite po potrebi. Dodajte sitno nasjeckani svježi peršin.
  9. Poslužite toplo s tostiranom kriškom kruha. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju