Kvinoja je pseudožitarica iz Južne Amerike iznimno bogata proteinima – sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, a u 100 grama nalazi se oko 14 grama bjelančevina. 
Kada se sljubi s grahom, koji je također bogat bjelančevinama i ugljikohidratima, te slatkim krumpirom, dobiva se vrlo ukusno i zasitno jelo na žlicu koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. 
U ovom varivu od kvinoje, graha i slatkog krumpira nema ni komadića mesa, pa je recept odličan za vegane, ali i sve one koji smanjuju unos hrane životinjskog porijekla.
Sastojci za varivo:
500 ml vode
350 g slatkog krumpira
300 g sjeckanih rajčica 
300 g kuhanog graha
200 g kvinoje
100 g kukuruza šećerca iz konzerve
1 l povrtnog temeljca
1 luk 
3-4 češnja češnjaka
2 paprike
2 čajne žličice kumina u prahu 
1 žlica čilija u prahu 
sol i papar po želji
maslinovo ulje za pirjanje
Priprema:
1.	Zagrijte ulje u velikom loncu na umjerenoj temperaturi. Dodajte komadiće slatkog krumpira i pirjajte oko šest do sedam minuta. 
2.	Ubacite sitno nasjeckani luk i zelene paprike i kuhajte oko tri minute dok povrće ne omekša. 
3.	Dodajte sitno nasjeckani češnjak, kumin i čili prah i pirjajte oko pola minute. 
4.	Podlijte sve zajedno temeljcem, rajčicama i vodom. Pokrijte lonac i pustite da zavrije. 
5.	Kada varivo zavrije, ubacite nekuhanu kvinoju, grah i kukuruz šećerac. 
6.	Smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 15 minuta dok se kvinoja ne skuha, uz često miješanje. Ako je varivo pregusto, podlijte ga s još malo vode. 
7.	Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!

              
              
              
                
                
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            