Kvinoja je pseudožitarica iz Južne Amerike iznimno bogata proteinima – sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, a u 100 grama nalazi se oko 14 grama bjelančevina.
Kada se sljubi s grahom, koji je također bogat bjelančevinama i ugljikohidratima, te slatkim krumpirom, dobiva se vrlo ukusno i zasitno jelo na žlicu koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
U ovom varivu od kvinoje, graha i slatkog krumpira nema ni komadića mesa, pa je recept odličan za vegane, ali i sve one koji smanjuju unos hrane životinjskog porijekla.
Sastojci za varivo:
500 ml vode
350 g slatkog krumpira
300 g sjeckanih rajčica
300 g kuhanog graha
200 g kvinoje
100 g kukuruza šećerca iz konzerve
1 l povrtnog temeljca
1 luk
3-4 češnja češnjaka
2 paprike
2 čajne žličice kumina u prahu
1 žlica čilija u prahu
sol i papar po želji
maslinovo ulje za pirjanje
Priprema:
1. Zagrijte ulje u velikom loncu na umjerenoj temperaturi. Dodajte komadiće slatkog krumpira i pirjajte oko šest do sedam minuta.
2. Ubacite sitno nasjeckani luk i zelene paprike i kuhajte oko tri minute dok povrće ne omekša.
3. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, kumin i čili prah i pirjajte oko pola minute.
4. Podlijte sve zajedno temeljcem, rajčicama i vodom. Pokrijte lonac i pustite da zavrije.
5. Kada varivo zavrije, ubacite nekuhanu kvinoju, grah i kukuruz šećerac.
6. Smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 15 minuta dok se kvinoja ne skuha, uz često miješanje. Ako je varivo pregusto, podlijte ga s još malo vode.
7. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!