Sokove i stvrdnutu masnoću punu okusa i arome koji ostanu u tavi od pečenja mesa nemojte baciti. Umjesto toga iskoristite ih za slastan umak na bazi senfa.

Za pripremu će poslužiti bilo koji bolji senf, a iskoristiti možete i zrnati, koji će dati finu teksturu. Dodati možete i začinsko bilje poput majčine dušice, a savršeno će odgovarati i kurkuma ili začinska mješavina poput za'atara.

Sastojci za umak od senfa:

  • 2 žlice maslaca
  • 1 ljutika
  • 60 ml vermuta ili konjaka
  • 360 ml vrhnja za šlag bez šećera
  • 1 i ½ žlica kvalitetnog senfa
  • 1 žličica meda (po želji)
  • 1 žlica sitno nasjeckane majčine dušice
  • sol i papar po ukusu

Priprema umaka od senfa:

  1. Nakon što ispečete odrezak ili meso, izvadite ga iz tave pa isključite vatru da se malo ohladi (5-6 minuta).
  2. Dodajte maslac i sitno sjeckanu ljutiku te ponovno uključite vatru da zadržite srednje visoku temperaturu. Pirjajte ljutiku dok ne postane prozirna (oko 4-5 minuta).
  3. Pažljivo dodajte vermut ili konjak pa kuhajte 3-4 minute ili dok se alkohol ne reducira na pola.
  4. Dodajte vrhnje i med pa pustite da lagano kuha. Kuhajte dok ne dobijete gustoću gustog tijesta za palačinke.
  5. Maknite s vatre, ali dok je umak i dalje vruć, umiješajte senf i majčinu dušicu. Kušajte pa posolite i popaprite prema ukusu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju