Meksička kuhinja riznica je slasnih jela koje obožava cijeli svijet: popularna torta od čokoladnog biskvita, kreme od jaja i vanilije te karamela, čili ili neodoljive enchilade samo su neki od primjera. Jelo vrijedno pripreme je i meksička trgana junetina u umaku punom okusa. Meko meso s gustim umakom savršeno je u kombinaciji s palentom, tortiljama, kao i rižom.
Sastojci za trganu junetinu:
Suha marinada:
- 1 - 2,5 žlica mljevene dimljene paprike prema ukusu (chipotle)
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 1 žlica sušenog origana
- 1 žličica pimenta
- 1 žličica korijandera u prahu
- 2 žličice luka u prahu ili češnjaka u prahu
- 1 žličica soli i papra
Ostalo:
- 1,5 kg junetine za sporo pečenje/kuhanje (but, lopatica)
- 5 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 185 ml soka od naranče
- 2 žlice soka limete
- 400 g pelata
- 500 ml goveđe ili pileće juhe/temeljca
- 125 ml vode
- sol, papar, maslinovo ulje
Priprema trgane junetine:
- Luk narežite na kockice, češnjak usitnite. Meso narežite na četiri dijela.
- Pomiješajte sastojke za suhu marinadu, odvojite četiri žličice pa pospite po mesu i utapkajte rukama.
- Meso kratko popržite sa svih strana u velikoj tavi ili loncu pa izvadite na tanjur i ubacite luk. Pržite ga pet minuta pa dodajte češnjak i pržite dok ne zamiriše.
- Ulijte sok od naranče i sok od limete pa kuhajte miješajući dok se ne rastope mesni sokovi s dna posude.
- Dodajte pelat, temeljac, vodu i začine te meso. Pustite da provrije pa smanjite vatru.
- Kuhajte 2-3 sata dok meso ne omekša i zatim skinite poklopac. Pirjajte još 30 minuta, ili dok govedina ne omekša dovoljno da je možete vilicom razdvojiti na rezance.
- Ostavite umak da se kuha bez poklopca još 10 do 15 minuta da se reducira i zgusne pa ga izmiksajte štapnim mikserom. Kušajte i posolite, ako je potrebno. Meso i umak poslužite kao dodatak palenti, tortiljama ili kuhanoj riži.
Puno gušta, malo namirnica: 7 odličnih recepata za svaki dan ovog tjedna +2