Čokoladni flan, pastel imposible, čarobna ili nemoguća torta neki su od naziva pod kojima ćete pronaći popularnu meksičku tortu koja se sastoji od čokoladnog biskvita, kreme od jaja i vanilije te karamela. Svoj naziv duguje tome što prilikom ulijevanja bijele i čokoladne smjese slojevi "čarobno" zamijene mjesta.

Budući da je teža, smjesa za čokoladni biskvit pada na dno posude, a smjesa za flan je zamijeni. Meksička nemoguća torta najčešće se radi u kalupu za kuglof, ali možete isprobati i klasičnu inačicu. U nastavku možete pronaći jedan od najjednostavnijih recepata koji ne koristi sastojke kao što su evaporirano ili kondenzirano mlijeko, kao ni meksički umak od karamele – cajetu. Meksičku tortu voli cijeli svijet zbog savršene kombinacije okusa i tekstura, a ako je još niste probali, to ćete najlakše provjeriti tako da pripremite sastojke i krenete s miksanjem.

Sastojci za nemoguću tortu: 

Karamel

  • 150 g šećera

Flan:

  • 8 jaja
  • 100 g šećera
  • 10 ml ekstrakta vanilije
  • 900 ml mlijeka

Čokoladni biskvit:

  • 2 jaja
  • 125 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 5 ml ekstrakta vanilije
  • 15 g kakaa
  • 160 g brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema nemoguće torte: 

  1. U tavi zagrijte šećer pa kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne otopi.
  2. Pripremite posudu za pečenje dimenzija 20 x 30 cm pa ulijte unutra karamel i rasporedite ga na dno kuhačom.
  3. Za flan izmiksajte osam jaja sa šećerom pa miksajući dodavajte vaniliju i mlijeko dok ne dobijete blijedu pjenastu smjesu.
  4. Za čokoladni biskvit izmiksajte dva jaja sa šećerom pa miksajte dok se ne udvostruči volumen. Miksajući ulijte mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije. U smjesu prosijte kakao, brašno, prašak za pecivo i sol pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. U posudu s karamelom ulijte smjesu za flan pa zatim i čokoladnu smjesu.
  6. Posudu stavite u veliki lim za pečenje, a u njega ulijte oko 2,5 cm vruće vode.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
  8. Ostavite da se ohladi. Obrežite rubove nožem i poklopite posudu većim pladnjem pa preokrenite kolač. Pripremu pogledajte i u videu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju