Torta od limuna je vrlo osvježavajući i fini desert koji se može pripremiti u otprilike četrdesetak minuta. Sočnost joj daje ukusna baza na temelju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, punomasnog mlijeka i jaja, ali i glazura od sirnog namaza, maslaca i šećera u prahu.
Priprema torte bit će još lakša ako iskoristite već gotovu kremu od limuna za nadjev, odnosno takozvani lemon curd. Lemon curd možete napraviti i sami u svojem domu po receptu – ovdje – no imajte na umu da će priprema torte onda potrajati duže od pola sata.
Tortu od limuna savršen je desert ili međuobrok u bilo kojem dijelu godine. Poslužite ju dobro ohlađenu uz šalicu čaja ili kave.
Sastojci za tortu od limuna:
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 400 g šećera
- 330 ml punomasnog mlijeka
- 250 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 240 g brašna
- 2 žlice naribane korice organskog limuna
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunova soka
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 300 g lemon curda
Sastojci za glazuru:
- 500 g šećera u prahu
- 225 g sirnog namaza
- 115 g maslaca
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
- ½ čajne žličice naribane limunove korice
Priprema torte od limuna:
- Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
- U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, punomasno mlijeko, maslinovo ulje, limunov sok i limunovu koricu. Miješajte smjesu u mikseru oko dvije minute dok se sastojci ne povežu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i malo soli.
- Ručno umiješajte smjesu na bazi jaja u brašno i šećer.
- Podijelite smjesu na dva jednaka dijela i prelijte u dva okrugla kalupa za torte koje ste prethodno namastili i/ili pobrašnili.
- Pecite biskvite 20 do 25 minuta. Provjerite čačkalicom jesu li ispečeni do kraja, pa ih pustite da se ohlade.
- Napravite glazuru s mikserom: istucite sirni namaz zajedno s maslacem oko pet minuta dok smjesa ne postane pahuljasta i lagana.
- Dodajte šećer u prahu, limunov sok, limunovu koricu i ekstrakt limuna i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
- Ohlađeni biskvit premažite s lemon curdom, poklopite s drugim biskvitom i bogato premažite glazurom.
- Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0