Torta od limuna je vrlo osvježavajući i fini desert koji se može pripremiti u otprilike četrdesetak minuta. Sočnost joj daje ukusna baza na temelju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, punomasnog mlijeka i jaja, ali i glazura od sirnog namaza, maslaca i šećera u prahu.

Priprema torte bit će još lakša ako iskoristite već gotovu kremu od limuna za nadjev, odnosno takozvani lemon curd. Lemon curd možete napraviti i sami u svojem domu po receptu – ovdje – no imajte na umu da će priprema torte onda potrajati duže od pola sata.

Tortu od limuna savršen je desert ili međuobrok u bilo kojem dijelu godine. Poslužite ju dobro ohlađenu uz šalicu čaja ili kave.

Sastojci za tortu od limuna:

Sastojci za biskvit:

  • 3 jaja
  • 400 g šećera
  • 330 ml punomasnog mlijeka
  • 250 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 240 g brašna
  • 2 žlice naribane korice organskog limuna
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunova soka
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli

Sastojci za kremu:

  • 300 g lemon curda

Sastojci za glazuru:

  • 500 g šećera u prahu
  • 225 g sirnog namaza
  • 115 g maslaca
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • ½ čajne žličice naribane limunove korice

Priprema torte od limuna:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, punomasno mlijeko, maslinovo ulje, limunov sok i limunovu koricu. Miješajte smjesu u mikseru oko dvije minute dok se sastojci ne povežu.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i malo soli.
  4. Ručno umiješajte smjesu na bazi jaja u brašno i šećer.
  5. Podijelite smjesu na dva jednaka dijela i prelijte u dva okrugla kalupa za torte koje ste prethodno namastili i/ili pobrašnili.
  6. Pecite biskvite 20 do 25 minuta. Provjerite čačkalicom jesu li ispečeni do kraja, pa ih pustite da se ohlade.
  7. Napravite glazuru s mikserom: istucite sirni namaz zajedno s maslacem oko pet minuta dok smjesa ne postane pahuljasta i lagana.
  8. Dodajte šećer u prahu, limunov sok, limunovu koricu i ekstrakt limuna i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
  9. Ohlađeni biskvit premažite s lemon curdom, poklopite s drugim biskvitom i bogato premažite glazurom.
  10. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0 Torta krtica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju