Krema od limuna, maslaca i šećera, u Britaniji poznata kao lemon curd, omiljen je dodatak kolačima, tortama, kroasanima, ali služi i kao mirisan namaz za kekse ili palačinke. Tajna svilenkaste teksture je u neprestanom miješanju sastojaka tijekom kuhanja, a kako se jaja ne bi zgrušala, valja ih stalno imati na oku.

Ako se to ipak dogodi, kremu procijedite od grudica. Krema se može kuhati na pari ili direktno u loncu na štednjaku, ali u drugom će slučaju lakše zagorjeti. U hladnjaku će trajati nekoliko tjedana, a može se i zamrznuti.

Krema od limuna sjajan je spoj s blagdanskim klasikom - prhkim linzerima. Ovdje potražite recept za kolačiće.

Sastojci za kremu od limuna:

60 ml cijeđenog limunova soka (1 – 2 limuna)
2 žličice ribane limunove korice
60 g šećera
1 vanilin šećer
4 žumanjka
42 g maslaca

Priprema:

1. Pjenasto izmiksajte žumanjke i šećer, zatim ih ulijte u lonac i kuhajte na pari miješajući. Kad se malo zagrije, dodajte maslac te sok i koricu dva limuna.

2. Kuhajte dok se krema ne počne zgušnjavati. Kako biste provjerili je li gotova, zagrabite je kuhačom i prijeđite po njoj žličicom – ostane li trag, spremna je.