Krema od limuna, maslaca i šećera, u Britaniji poznata kao lemon curd, omiljen je dodatak kolačima, tortama, kroasanima, ali služi i kao mirisan namaz za kekse ili palačinke. Tajna svilenkaste teksture je u neprestanom miješanju sastojaka tijekom kuhanja, a kako se jaja ne bi zgrušala, valja ih stalno imati na oku.
Ako se to ipak dogodi, kremu procijedite od grudica. Krema se može kuhati na pari ili direktno u loncu na štednjaku, ali u drugom će slučaju lakše zagorjeti. U hladnjaku će trajati nekoliko tjedana, a može se i zamrznuti.
Krema od limuna sjajan je spoj s blagdanskim klasikom - prhkim linzerima. Ovdje potražite recept za kolačiće.
Sastojci za kremu od limuna:
60 ml cijeđenog limunova soka (1-2 limuna)
2 žličice ribane limunove korice
60 g šećera
1 vanilin šećer
4 žumanjka
42 g maslaca
Priprema:
1. Pjenasto izmiksajte žumanjke i šećer, zatim ih ulijte u lonac i kuhajte na pari miješajući. Kad se malo zagrije, dodajte maslac te sok i koricu dva limuna.
2. Kuhajte dok se krema ne počne zgušnjavati. Kako biste provjerili je li gotova, zagrabite je kuhačom i prijeđite po njoj žličicom – ostane li trag, spremna je.