Kremasta gorgonzola, vrhnje, hrskavi orasi i špinat sve je što vam treba za brzinski ljetni umak koji je kremast i pun okusa, a poslužiti ga možete s tjesteninom, njokima ili preliti preko povrća iz pećnice. Umjesto špinata poslužit će i pikantna rikula ili blitva. Korak koji ne treba preskočiti jest tostiranje oraha u suhoj tavi jer daju sjajnu aromu.

Sastojci za tjesteninu u umaku od sira i špinata:

  • 250 g tjestenine
  • 20 g maslaca
  • 1 srednja ljutika
  • 200 ml vrhnja
  • 100 g mladog špinata
  • 80 g gorgonzole
  • 30 g parmezana, naribanog
  • 30 g oraha, plus za posluživanje
  • sol, papar

Priprema tjestenine u umaku od sira i špinata:

  1. Zakuhajte veliki lonac vode i skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Sačuvajte šalicu vode za tjesteninu prije nego što je ocijedite.
  2. Za to vrijeme u velikoj tavi rastopite maslac i pržite ljutiku na srednje jakoj vatri 1-2 minute dok ne omekša. Dodajte vrhnje i kuhajte 2 minute, često miješajući. U drugoj tavi kratko popržite orahe.
  3. Umiješajte malo vode za tjesteninu u tavu s ljutikom pa dodajte špinat i kuhajte minutu dok malo ne povene. Zatim dodajte gorgonzolu i promiješajte da se sjedini.
  4. Kad umak prokuha, umiješajte kuhanu tjesteninu, zatim umiješajte parmezan i pržene orahe. Začinite po želji i odmah poslužite.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju