Tequeños je popularno jelo venezuelske kuhinje koje se sastoji od tankog tijesta, a koje se puni s bijelim sirom iz ove latinoameričke države. Baš zato nazivaju ga i latinoameričkim štapićima od sira, iako se znatno razlikuje od tog jela američke kuhinje.
Američki štapići od sira obično podrazumijevaju komadiće mozzarella sira koji se paniraju s jajima, brašnom i mrvicama te prže u dubokom ulju. Ovojnica tequenosa je napravljena od ručno pripremljenog tijesta koje se razvlači, reže na tanke trake, a potom omata oko sira i prži.
Venezuelsko jelo obuhvaća nešto tvrđe i slanije vrste sireva koji se ne rastope nakon termičke obrade poput tropske verzije quesoa blanca ili queso de freira. Poslužiti se možete i sirom halloumijem.
Legenda kaže da je tequenos osmislila imućna obitelj Baez iz venezuelskog gradića Los Teques. Vlakom bi ove štapiće transportirali do Caracasa, a ljudi su ih čekali na željezničkoj postaji kako bi uživali u njihovim okusima. Kada bi spazili članove obitelji Baez, povikali su „Tequenosi su stigli“ po imenu grada iz kojeg je obitelj potjecala. Ostalo je, kažu, povijest.
Ove latinoameričke štapiće možete pripremiti i kod kuće uz nešto truda i strpljenja.
Sastojci za tequenos:
- 350 g tvrđeg bijelog sira
- 280 g bijelog brašna
- 90 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 6 žlice hladne vode
- 1 veliko jaje
- prstohvat soli
- biljno ulje za prženje
Priprema tequenosa:
- Stavite brašno u veliku zdjelu zajedno s nešto soli. Pomiješajte.
- Kockice maslaca utrljajte u brašno dok ne dobije teksturu mokrog pijeska.
- Ubacite jaje u brašno i hladnu vodu. Pomiješajte sastojke dok ne formirate tijesto.
- Tijesto omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata da se stisne.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvucite ohlađeno tijesto u pravokutnik debljine oko tri milimetra.
- Narežite dobiveno tijesto na trakice debljine oko dva centimetra.
- Sir narežite na tanke štapiće te omotajte dobivenim trakicama dok tijesto ne prekriva sir.
- Pržite tequenos u dubokom ulju na temperaturi od oko 200 Celzijeva stupnja oko tri do pet minuta, odnosno dok tijesto ne dobije zlatnožutu boju.
- Stavite štapiće na papir za upijanje masnoće, a potom odmah poslužite s umakom po želji. Dobar tek!