Recept za slasno morsko jelo bilo je previše za Wannape Ponyon koja je napustila MasterChef. Kandidati koji su kuhali s njom u borbi za ostanak u showu, morali su replicirati fino jelo poznatog chefa Hrvoja Zirojevića. Koliko je zahtjevno bilo, možete provjeriti i sami slijedeći recept.

Kobsice od škampi, baguet od liganja, brujet bajdera, čips od kože murine, tartar od trlje, dehidrirana morska zelena trava, čips od kosti trlje 

Sastojci:

Škampi

lignje

riba za brujet

trlje

kapari

češnjak

luk

peršin

maslinovo ulje

bijelo vino

vinski ocat

koža od murine

krušne mrvice

ulje za prženje

oštro brašno

pelati

koncetrat rajčice

morska trava

sol

papar

prah crnih maslina

šećer

limun

naranča

Priprema:

  1. Očistiti ribu, pripremiti povrće za brujet. Prvo stavljamo kuhati brujet jer nam za njega treba najviše vremena da završimo jelo na vrijeme.
  2. Lignje očistiti, donji trup lignje sjeći na kockice. Staviti ih u blender, samljeti dok se ne dobije krema. Pomoću dresir vrećice, na kojoj treba malo više odrezati vrh, kremu istisnuti na papir za pečenje malih bagueta. Peći (sušiti) na temperaturi od 110°C 30-ak minuta (treba provjeriti je li dobro posušeno/ispečeno).
  3. Glave liganja nasjeći na sitne komade, prodinstati na maslinovom ulju, češnjaku i peršinu uz dodatak bijelog vina i malo krušnih mrvica te začina.
  4. Kada je baguet gotov pažljivo ga isjeći kao sendvič te puniti nadjevom od liganja. Očistiti škampe. Od ljusaka škampa napraviti umak s maslinovim uljem, češnjakom, peršinom, koncentratom rajčice, vinom te začinima.
  5. Meso od škampi malo posušiti i isjeći na sitne komade, začiniti sa soli, paprom i maslinovim uljem. Pomoću dresir vrećice puniti u crijeva da se dobiju male kobasice. Peći (sušiti) na 110°C cca 15-20 min (treba provjeriti je li dobro posušeno/ispečeno).
  6. Kada je brujet skuhan, izvadimo ribu i brujet želatiramo u tanko tako da se s kalupom mogu napraviti dva ista oblika (odmah staviti hladiti da se čim prije stisne).
  7. Očistiti ribu od brujeta, na donji dio brujeta staviti dio ribe i poklopiti s drugim djelom brujeta da se dobije kao bajadera od brujeta. Popržiti kost od trlje u čips. Ostaje nam meso od trlje od koje napravimo tartar koji ćemo servirati uz prženu kožu od murine (koju treba popržiti u ulju da se dobije tekstura poput čipsa).

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju