• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Možete sve, ali ne dirajte u luk: Sandrin recept za prefini grčki gulaš u kojem ne fali mirisnih začina

Stifado poslužite uz kuhanu tjesteninu - u Grčkoj je to obično tjestenina u obliku zrna ječma, orzo ili pak pire krumpir, palentu, bulgur, rižu...
Punkufer avatar placeholder
Sandra Rončević 2.05.2023 11:42 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mi doma baš volimo stifado, taj divni aromatični grčki gulaš. Stifado može s junetinom, ali i janjetinom, zečetinom, piletinom, plodovima mora, povrćem, s čime god hoćeš; a da bi jelo bilo stifado (ili stifatho), mora u sebi sadržavati rajčice, vino, malo octa, cijelu lepezu mediteranskih začina i puno luka odnosno ljutike.

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka

Ovo jelo možete prilagođavati kako vam paše, možete izbacivati i dodavati sastojke, možete dirati u sve osim u ljutiku i luk. Ako niste osoba od luka, ovo jelo nije za vas – preskočite ga. Isto tako, ne bojte se ovog cimeta i klinčića, jelo nimalo ne baca na medenjake i božićni punč, vjerujte mi (kao što mi uvijek vjerujete).

Sastojci za stifado:

  • 1 kg junetine (ja biram lopaticu)
  • 1 veća glavica luka
  • 500 g ljutike
  • 4-5 komada svježe rajčice tipa šljivar ili 400 g konzervirane sitno sjeckane rajčice (polpe)
  • 4-5 režnjeva češnjaka
  • 2-3 klinčića
  • ½ štapića cimeta
  • 250 ml crnog vina
  • 2 žlice balzamičnog octa (ili klasičnog vinskog octa)
  • 75 ml maslinova ulja
  • 500 ml mesnog temeljca ili vode
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • malo muškatnog oraščića
  • par sitnih grančica ružmarina
  • 3-4 lovorova lista
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice papra

Priprema stifada:

  1. Juneću lopaticu (možete i neki drugi komad junetine koji volite u gulašima i saftovima) posušite kuhinjskim ubrusima pa narežite na veće kocke podjednake veličine, otprilike 3x3 cm. Luk ogulite i narežite na sitno. Ljutiku stavite u manju posudu, prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji par minuta pa ogulite i ostavite u komadu. Na ovaj ćete je način puno lakše i brže oguliti.
  2. Zagrijte posudu u kojoj ćete kuhati stifado (kod mene je to uvijek veća posuda od lijevanog željeza koja ide u pećnicu), dodajte polovicu maslinova ulja pa u 3-4 navrata popecite narezano meso (svaki put dodajte malo ulja). Nemojte peći sve odjednom jer će se zbog nedostatka mjesta u posudi, umjesto da se popeče i zaprži, meso početi pirjati i pustiti tekućinu, a to svakako želimo izbjeći. Popečeno meso izvadite na tanjur.
  3. Na istom ulju (po potrebi dodajte još malo ulja) nekih 6-7 minuta sotirjate nasjeckani luk te po potrebi dodajte malo vina kako biste deglazirali dno posude. Dodajte grublje narezani ili drobljeni češnjak, sotirajte ga minutu-dvije pa dodajte koncentrat rajčice te nakon dvije minute i sitno nasjeckanu svježu rajčicu ili konzerviranu polpu i nastavite pirjati narednih desetak minuta dok se ne reducira tekućina. Vratite meso natrag u posudu, propirjajte ga 5-6 minuta, potom dodajte vino i ocat pa nastavite pirjati dodatnih 5-6 minuta dok ne ishlapi alkohol.
  4. Dodajte cimet, klinčić, lovor, ružmarin, malo muškatnog oraščića, posolite i popaprite, lagano promiješajte, dodajte 400 ml vrućeg mesnog temeljca ili vruće vode, poklopite i stavite kuhati/peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C i kuhajte 90 minuta.
  5. Dok se stifado polako kuha u pećnici, popecite očišćenu ljutiku. Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje pa ubacite cijelu ljutiku (ako je jako velika, prepolovite je) i fino je zazlatite sa svih strana (za ovo će vam trebati 7-8 minuta, pazite da je ne prepečete, ne smije zagoriti).
  6. Nakon što je proteklo 90 minuta u pećnici, dodajte popečenu ljutiku i preostalih 100 ml temeljca ili vode, lagano promiješajte i vratite natrag u pećnicu te kuhajte dodatnih 60 minuta.
  7. Gotovi stifado poslužite uz kuhanu tjesteninu (u Grčkoj je to obično tjestenina u obliku zrna ječma, orzo), pire krumpir, palentu, bulgur, rižu, odnosno uz vama omiljeni prilog.

Recept za sočni pohani odrezak po kojem se vidi tko vam je pravi prijatelj +0 Cachopo

  • #Recepti
  • #stifado
  • #grčka kuhinja
  • #mediteranska kuhinja
  • #europska kuhinja
  • #sandra rončević
  • #gulaš
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Oko 9000 eura za 500 grama sušene mandarine? Skupocjena namirnica koja liječi i sladi
Miris zlata
Skupocjena namirnica koja liječi i sladi: Plaćaju i 17 tisuća eura za kilogram korice mandarine
U mikrovalnoj, tavi i pećnici: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Odlični!
Pali svaki put: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
Neobično fina
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Kremaste i ukusne
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Hrvatska putovnica je jača od američke
Henley Passport Indeks
Objavljena nova lista najmoćnijih putovnica svijeta, a Hrvatska je jača čak i od SAD-a
Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu?
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Šok u Poljskoj
Gotovo 30 godina laži! Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Mama Stjepana Vukadina proslavila 55. rođendan
raznježio objavom
Kako izgledaju roditelji chefa Vukadina? Pokazao ih je posebnim povodom
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
Wow!
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
tech
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
Je li na pomolu i lijek?
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
sport
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Toni Kroos čuo psovku na hrvatskom: "Igrao sam s Modrićem, znam ovo..."
Komična situacija
VIDEO Toni Kroos prasnuo u smijeh zbog psovke na hrvatskom: "Igrao sam s Modrićem, znam..."
Užas u Scumacherovoj vili: Australski vozač optužen da je silovao Michaelovu medicinsku sestru
priznao odnos
Užas u Schumacherovoj vili: Australski vozač optužen da je silovao Michaelovu medicinsku sestru
tv
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
Nina Badrić u crnom baršunastom odijelu
Od glave do pete top
Nina Badrić ponovno je u "stani i divi se" izdanju, nosi baš fenomenalno odijelo
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Mama Stjepana Vukadina proslavila 55. rođendan
raznježio objavom
Kako izgledaju roditelji chefa Vukadina? Pokazao ih je posebnim povodom
Pržene mesne okruglice
Vadimo tave...

Recept za pržene mesne okruglice koje nećete moći prestati jesti

Slasne mesne okruglice se nerijetko poslužuju i uz pokoju krišku limuna i bijeli umak, poput tzatzikija... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Gulaš Hrana i piće
    Jednostavno, a preukusno

    Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

  • Pržene mesne okruglice Hrana i piće
    Vadimo tave...

    Recept za pržene mesne okruglice koje nećete moći prestati jesti

  • Gyros - 3 Hrana i piće
    Pileći gyros

    Okus ražnja kod kuće: Recept za marinadu koja pruža neodoljivi okus i miris mesu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close